Mobiliteit

Mobiliteit

De regio kent een grote verscheidenheid aan steden, dorpen en landschappen die elkaar aanvullen en sterk met elkaar verknoopt zijn. Voor een groot deel bepaalt dit de kracht en de identiteit van de regio. Die verknoping werkt dankzij mobiliteit, maar dat gaat niet vanzelf.

De Brainportregio groeit hard en blijft dat doen. Meer woningen, banen en economische activiteit zorgen voor meer mobiliteit, terwijl we nu al merken dat het vaak te druk is. Maar niet alleen een onacceptabele reistijd of -mogelijkheden vragen om actie, ook de gewenste brede welvaart met het bieden van mobiliteit voor iedereen en een lichtere voetafdruk van mobiliteit op de leefomgeving, veiligheid en gezondheid. Het zal ook anders moeten. Zowel financieel en ruimtelijk, als met betrekking tot klimaat, leefbaarheid en verkeersveiligheid, zijn de grenzen bereikt van het huidige mobiliteitssysteem. In de regio moeten we samen op zoek naar mogelijkheden om beter en slim te benutten wat er is, meer gebruik van de fiets en publieke mobiliteit mogelijk te maken en tegelijk te werken aan een verbetering van de bereikbaarheid van iedereen en een aantrekkelijke, veilige en gezonde leefomgeving.

Fietsen Asten 580x580
"De reiziger staat centraal en kan kiezen welk vervoermiddel of welke combinatie van vervoermiddelen op dat moment het beste past."
  • 21Gemeenten
  • 800.000Mensen
  • 1Gezamenlijke mobiliteitsopgave

Regionale Mobiliteitsvisie 

In de mobiliteitsvisie staat wat we in de regio samen willen realiseren, namelijk een mobiliteitssysteem:

  • dat heel de regio onderling én met de omgeving verbindt;
  • dat zorgt voor mobiliteit voor iedereen én bijdraagt aan een betere leefomgeving, gezondheid, veiligheid en klimaatdoelstellingen;
  • dat de economische ontwikkeling van de Brainportregio mogelijk maakt;
  • dat de woningbouw- en verstedelijkingsambities mogelijk maakt;
  • dat ondanks het verschil in mogelijkheden voor mobiliteitsoplossingen in de regio toch als één systeem functioneert, en;
  • waar we een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor voelen.

Bekijk hier de Regionale Mobiliteitsvisie (PDF).

Meerjarig Multimodaal Mobiliteitspakket (MMMP)

Het MMMP maakt de mobiliteitsvisie concreet met oplossingsrichtingen en maatregelen. Het MMMP is de basis voor uitvoeringsafspraken die de gemeenten onderling en met Rijk en provincie maken. Het is een totaalbeeld waarin ook ‘oude’ afspraken zijn verwerkt, uit bijvoorbeeld het Bereikbaarheidsakkoord, de Brainportdeal en de Beethovendeal. De laatste twee zijn uitgewerkt in twee ‘kortetermijnmaatregelenpakketten’, respectievelijk KTM1 en KTM2.

Kortetermijnmaatregelenpakket 1 (KTM1)

KTM1 komt vooruit uit de Brainportdeal van 2022 en betreft vooral projecten op en rondom de Randweg Eindhoven A2/N2.

Korte Termijn maatregelenpakket 2 (KTM2)

KTM2 is onderdeel van de afspraken uit het Beethovenconvenant van voorjaar van 2024 en bouwt voort op KTM1. Het betreft een investeringsprogramma van € 200 miljoen voor mobiliteit. In het BO-MIRT op 6 november 2024 zijn regio, provincie en Rijk het eens geworden over de bijdragen van de verschillende partijen en de inhoud op grote lijnen. De maatregelen uit dit pakket hebben specifiek de volgende doelen:

  • Faciliteren van de verstedelijkingsopgave (wonen, werken en voorzieningen) in de Brainport met Brede Welvaart als leidend perspectief;
  • Bijdragen aan en versnellen van de mobiliteitstransitie;
  • Bijdragen aan een afname van de (groei van) van het aantal autoritten op met name het hoofdwegennet en de Bundelroutes.

 

Vertaling naar concrete projecten gebeurt in 2025 waarbij in het pakket investeringen opgenomen zijn voor:

  • Regionale hubs;
  • Fiets;
  • Doorstromingsmaatregelen voor het openbaar vervoer;
  • Werkgevers- en gedragsaanpak gericht op duurzame mobiliteit.

Portefeuillehoudersoverleg

In de regio wordt in verschillende samenstellingen gewerkt aan het mobiliteitssysteem van de toekomst, uiteraard met oog voor huidige wensen. Alle lijnen komen bij elkaar in het portefeuillehoudersoverleg mobiliteit. Voorzitter van het poho mobiliteit is Mathijs Kuijken (wethouder gemeente Bergeijk). Arno Bonte (wethouder gemeente Helmond) is vicevoorzitter. Diverse andere wethouders trekken inhoudelijke regionale dossiers. 

De verslagen van het poho worden vanaf eind 2024 gepubliceerd op onze website.

Mailadres

Met algemene vragen kan gemaild worden met mobiliteit@metropoolregioeindhoven.nl.

Contactpersonen

Janbart van Ginkel
Janbart van Ginkel
Programmaregisseur Mobiliteit 0402594594 email hidden; JavaScript is required
Berry de Jong
Berry de Jong
Procesmanager Mobiliteit 040 2594 566 email hidden; JavaScript is required
Arjan Weterings
Arjan Weterings
Procesmanager mobiliteit 040 2594 594 email hidden; JavaScript is required
Kim van der Haak
Kim van der Haak
Programma-ondersteuner 06 27 14 15 32 email hidden; JavaScript is required