Duurzame brede welvaart voor alle inwoners in Zuidoost Brabant voor nu en later
De Regio Zuidoost Brabant is een Daily Urban System waar mensen samen wonen, samen werken en samen leven. De regio telt 21 gemeenten en biedt een complete structuur van steden, dorpen, gevarieerde natuurgebieden, mooie landschappen, economische innovatieve hotspots en een productief landelijk gebied met een schat aan cultuurhistorisch erfgoed. Het stedelijk gebied én het landelijk gebied zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en versterken elkaars kwaliteiten.
Met de stijgende groei, of schaalsprong, die we in de regio ervaren én ambiëren, heeft ons leef- en woonklimaat extra aandacht nodig. Het gaat goed in de regio, maar niet iedereen doet mee in dit succesverhaal. De kansenongelijkheid neemt toe, de bestaanszekerheid van een groep inwoners daalt. Inwoners ontmoeten elkaar steeds minder, de verbinding en begrip daalt. De sociale samenhang - en daarmee de leefbaarheid in de regio – wordt steeds minder vanzelfsprekend.
De bevolkingssamenstelling in onze regio verandert sterk door toenemende kennis-, studie- en arbeidsmigratie. Daarnaast is een typisch fenomeen voor onze regio dat er in vergelijking tot andere regio’s een boevengemiddeld aantal mensen een stoornis hebben binnen het autisme spectrum (ASS).
Het is van belang dat iedereen kan profiteren van welzijn en welvaart en dit ook zo ervaart. We streven ernaar dat de kwalitatieve ontwikkeling van de leefomgeving gelijke tred houdt met de economische groei. Dit gebeurt niet vanzelf. Een interventie is nodig om bestaande patronen te doorbreken. Brede welvaart is ons kompas voor het behoud van de sociale balans.
Samenwerking is daarbij het sleutelwoord. De opgaven zijn groot en samenwerken is nodig om de interventie te realiseren. Samen met de overheid, onze triple helixpartners en maatschappelijke partners zetten we de schouders eronder om dit voor elkaar te krijgen. Dit doen we onder andere door aandacht te hebben voor de sociale samenhang, door het bieden van ontwikkeling en basisvaardigheden en door het realiseren van een prettige leefomgeving.
Programmalijnen
Door de schaalsprong heeft regio Zuidoost Brabant een bovengemiddelde opgave om iedereen te laten profiteren van de successen van de regio. Uit empirisch onderzoek in de regio onder bestuurders,(maatschappelijke) organisaties en overige stakeholders zijn drie kwetsbaarheden benoemd die extra aandacht verdienen:
- Sociale samenhang tussen mensen
- Competentieontwikkeling en basisvaardigheden
- Leefbaarheid in steden en landelijk gebied
De drie kwetsbaarheden zijn los van elkaar benoemd, maar zijn sterk integraal met elkaar verbonden. De sociale samenhang tussen mensen vindt plaats op plekken waar het fijn is om te zijn. Communicatie, begrip en gedeelde interesses en vaardigheden versterken deze sociale samenhang en daarmee ook de gemeenschap.
We zetten daarom in op een structurele integrale aanpak van deze drie kwetsbaarheden door deze kwetsbaarheden uit te werken in drie programmalijnen die sterk met elkaar zijn verbonden. Door projecten te realiseren met impact op verschillende programmalijnen versterken ze elkaar. Deze projecten zijn verzameld via een brede uitvraag in de regio aan het begin van het proces.
Voor een duidelijke afbakening van impact en doelen per programmalijn zijn de ingediende projecten verdeeld over de drie programmalijnen. Veel projecten passen bij meerdere programmalijnen omdat het veelal gaat om integrale projecten. De verdeling van projecten onder de drie programmalijnen is gedaan op basis van een afweging bij welke programmalijn een project het meeste impact genereert.
Contactpersonen

Procesmanager Economie / strategisch adviseur 0402594596 email hidden; JavaScript is required

Projectleider Stimuleringsfonds en Regio Deal 06 21 55 32 90 email hidden; JavaScript is required