Brainport is een unieke metropoolregio. We hebben zowel het high tech en design-karakter van het stedelijk gebied, als het landelijk gebied. Daar is het groene landschap de ondergrond voor kleinere dorpskernen, bedrijventerreinen en landbouw. Het totaal vormt onze leefomgeving. Ons dagelijks leef-systeem, waarin we wonen, werken en onze vrije tijd doorbrengen.
- 1Gezamelijk streefbeeld
- 21Gemeenten
- 146.000Hectare
Een gezonde leefomgeving en aantrekkelijke landschappen dragen in belangrijke mate bij aan het welbevinden van onze inwoners en van onze gasten. Op regionaal niveau werken we aan het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving: Brainport Buiten. De mens staat daarbij centraal. Het is belangrijk te blijven werken aan een goed vestigingsklimaat in de regio zoals opgenomen in de Integrale Strategie Ruimte.
Het landelijk gebied in Zuidoost-Brabant is aan het veranderen. Het veranderingen in de landbouw met stoppende bedrijven enerzijds en schaalvergroting anderzijds heeft grote gevolgen voor het landelijk gebied, maar biedt ook kansen voor nieuwe bedrijvigheid, grootschalige energieopwekking en natuur- en landschapsversterking. Nieuw perspectief voor het landelijk gebied is van belang voor het behoud van de uniciteit van onze regio.
De highlights uit het Samenwerkingsakkoord 2023-2026
- Investeren in de kwaliteit van de fysieke leefomgeving. Realiseren van één sterk groen raamwerk, en verminderen van hoge stikstofuitstoot en verdroging.
- Verbeteren van de kwaliteit van water, lucht, bodem en natuur zodat de biodiversiteit en gezondheid verbetert.
- Bijdragen aan een vitale landbouwsector die in balans is met de fysieke leefomgeving.
- Ruimtelijke inpassing van majeure opgaven zoals de energietransitie, circulaire economie en klimaatadaptatie en de ruimtelijke en maatschappelijke stad-landrelaties.
- NPLG (Nationaal Programma Landelijk Gebied) en NOVEX de Peel (Nationale Omgevingsvisie Extra) gebruiken als hefboom om tot een integraal ontwerp voor het landelijk gebied te komen.
- Ontwikkelen van een regionale voedselstrategie in lijn met het essay ‘De Metropoolregio smaakt naar meer!’
- Samen met partners in het veld realiseren van twee projecten in lijn met het doel: voedsel, gezond en voor iedereen, gebaseerd op een transitie van de voedselketen.
Lees het hele Samenwerkingsakkoord 2023-2026.
Portefeuillehoudersoverleg
Voor het programma vitaal landelijk gebied is een portefeuillehoudersoverleg (poho). Hierin zitten de 21 wethouders van de regiogemeenten. Wat doet het poho:
- Verantwoordelijk voor de inhoudelijke uitwerking en uitvoering van de hoofdopgaven.
- Bepalen de doelen en activiteiten zoals opgenomen in het werkprogramma.
- Sturen op de realisatie van onze ambities.
- Wethouders bereiden het inhoudelijke beleid en de besluit vorming in de raden voor.
Het verslag van het poho is in te zien op deze pagina op de website.
Bestuurlijk trekkers
Wethouder Fons d'Haens van de gemeente Bladel en wethouder Willeke van Zeeland van de gemeente Gemert-Bakel zijn respectievelijk voorzitter en vice-voorzitter voor het programma Landelijk Gebied.
Naar een vitale groene leefomgeving
Sinds de start van het thema Vitaal Landelijk Gebied is er veel veranderd in en buiten de regio. Dat is aanleiding om de opzet van dit thema te herijken aan actuele ontwikkelingen en te onderzoeken hoe het thema kan worden doorontwikkeld tot een programma dat voor alle 21 gemeenten relevant en actueel is. Gedeelde belangen is uitgangspunt, maar wel met ruimte voor lokale verschillen. De ”Startnotitie Herijking thema Vitaal Landelijk Gebied” is hierin een eerste stap. We gebruiken 2025 om het programma Vitale Groene Leefomgeving als doorontwikkeling van het thema Vitaal Landelijk Gebied vorm en inhoud te geven, samen met onze gemeenten en partners uiteraard. We maken hierbij de verbinding met de andere MRE-programma’s. Ondertussen werken we natuurlijk stevig door aan de activiteiten die we in het werkprogramma met elkaar hebben afgesproken.
Enkele highlights hieruit:
- We signaleren relevante ontwikkelingen en agenderen de voor onze gemeenten belangrijke onderwerpen op bestuurlijke en ambtelijke tafels binnen de regio (portefeuillehoudersoverleggen en ambtelijke overleggen) bij hogere overheden (bijvoorbeeld Bestuurlijk Overleg Transitie Landbouw, Bestuurlijk Overleg Stikstof en het vervolg op NPLG en BPLG) en partners met als doel duidelijkheid over en input leveren op beleid en regelgeving;
- We organiseren kennisdeling en inspiratie, voor en tussen ambtenaren én bestuurders. Dit doen we met masterclasses, werksessies en digitale kennissessies. Bijvoorbeeld over biobased bouwen, ongewenste teelten, GGA’s en de nieuwe subsidieregeling vanuit GLB.
- We denken mee in gebiedsprocessen, zoals NOVEX De Peel en zetten van hieruit in op een breder belang en nut voor de hele regio.
- Vanuit de ambitie om in onze regio een duurzame en vitale agrarische sector te hebben werken we ten eerste aan een regionale voedselstrategie, gericht op duurzamere voedselproductie én -consumptie in korte ketens. Daarnaast maken we werk om de in de woondeals geformuleerde ambitie ‘biobased bouwen’ om te zetten naar acties. Dit doen we samen met het programma Ruimte & Wonen.
Dit doen we in de basis vanuit een klein team binnen de MRE, maar wel met de broodnodige enthousiaste en vakkundige inzet van de collega's bij de 21 gemeenten in onze regio. Zonder deze inzet kunnen we niets!
In het kader van “Stedelijk en landelijk gebied met elkaar verbonden houden als één complete regio” is een Essay over korte Voedselketens in de regio opgesteld. Ook verkennen en agenderen we vraagstukken rondom kringlooplandbouw.
De Peel is aangewezen als NOVEX (Nationale Omgevingsvisie)-gebied. De Peel vormt het kerngebied, de rest van de regio is uitwerkingsgebied. Samen met andere overheden maken we een integrale gebiedsgerichte agenda voor een langjarige aanpak voor het landelijk gebied.
Met provincie, andere Brabantse regio’s en waterschappen werken we aan een gerichte lobby richting Den Haag en Brussel.
We gaan ons regionaal Streefbeeld monitoren en proberen van daaruit kwantitatieve doelen op te nemen in het Streefbeeld. Dit aangescherpte, met kwantitatieve doelen verrijkte Streefbeeld leggen we aan alle gemeenteraden ter vaststelling voor.
Nieuwsbrieven
Regelmatig geven we thema-nieuwsbrieven uit over het programma Landelijk Gebied. Hierin staat nieuws over de laatste ontwikkelingen, bijeenkomsten en andere activiteiten binnen het programma.
Lees hier de nieuwsbrief van 18 april 2024
VIDEO OVER DE MRE
Er is een algemene video gemaakt over de MRE. Bekijk deze hele film op Youtube. Bekijk hieronder het onderdeel van deze video over het thema Transitie Landelijk Gebied.
Contactpersonen
Programmaregisseur - Landelijk Gebied 040 2594621 email hidden; JavaScript is required
Procesmanager Landelijk Gebied 040-2594682 email hidden; JavaScript is required
Procesmanager Landelijk Gebied 06-11131382 email hidden; JavaScript is required