Default header

Samen sterk voor en door de regionale ambitie

De ambitie van de MRE is: een sterke regio met behoud van het kenmerkende innovatieve Brainportprofiel en een stabiele sociale basis en vitale leefomgeving voor al onze inwoners.

De grote achterliggende opgave is het verbinden van de duurzame verstedelijking en de opgaven voor een vitaal landelijk gebied in onze regio.

De 2 ontwikkellijnen daarin zijn:

  1. Duurzame schaalsprong Brainport: we werken met extra aandacht en inzet aan oplossingen op het gebied van verstedelijking en mobiliteit.
  2. Nieuwe balans in het landelijk gebied: we versterken de ruimtelijke en ecologische kwaliteiten in het landelijk gebied en de verbinding tussen landelijk en stedelijk gebied.

Perspectief: brede welvaart

Brede welvaart gaat om het welzijn en welbevinden van onze inwoners. In onze regio speelt het leven zich af door de hele regio, ofwel het ‘daily urban system’. Samen richten we ons op welzijn, materiële welvaart, gezondheid, arbeid en vrije tijd, wonen, samenleving, veiligheid en milieu. Daarom is brede welvaart ons kompas in de MRE-opgaven.

5 hoofdopgaven

  1. Schaalsprong ruimte en wonen: de economische groei letterlijk een plek geven in de regio. In woningbouw, bedrijventerreinen, in mobiliteit maar ook in de ontwikkeling van het landelijk gebied
  2. Vitaal landelijk gebied: verbeteren van de kwaliteit van de fysieke leefomgeving in het landelijk gebied.
  3. Toekomstbestendig mobiliteitssysteem: oplossen van de congestie in Zuidoost-Brabant.
  4. Toekomstbestendig energiesysteem: actief doorpakken op energietransitie.
  5. Veerkrachtig economisch systeem: werken aan een gezonde, veerkrachtige regionale economie.

Op elke van de hoofdopgaven organiseert de MRE een programma.

Lees meer over de opgaven op aparte pagina's op de website: ruimte en wonen, economie, mobiliteit, transitie landelijk gebied en energietransitie.

Hoe werken we samen binnen de MRE?

De regio is steeds meer het logische niveau om zaken op te pakken. Niet ‘elke gemeente voor zich’, maar sámen, als één geheel. Want samen ben je sterker en bereik je meer. Hard nodig, zeker als we kijken naar de grote opgaven waar we voor staan. Het is van belang om als één partij te acteren, krachten te bundelen en uitvoeringskracht te organiseren om onze lange termijnopgaven te realiseren.

Dat doen we zo:

  • In Zuidoost-Brabant werken gemeenten, subregio’s en regio samen als 1 samenhangend geheel. Opgaven voeren we uit op de meest gepaste schaal, waarbij we elkaars kwaliteiten benutten.
    • De realisatie van en de besluitvorming over de regionale opgaven vindt plaats op gemeentelijk niveau.
    • De subregio’s hebben een schakelfunctie bij de fasering en uitvoering van de regionale programma’s.
    • In de MRE, de regio:
  • Bepalen we samen de koers van de regio. We stellen hierbij prioriteiten, maken heldere afspraken en zorgen samen dat het tot uitvoering komt.
  • Brengen we de agenda’s voor bovenlokale en complex samenhangende opgaven samen, profileren we ons bovenregionaal en trekken we als 1 regio op naar provincie en Rijk.
  • Delen we actief kennis en wisselen we informatie uit zodat partners in de samenwerking mee kunnen doen aan onze regionale opgaven.
  • Alle bestuurders, raadsleden en ambtenaren zijn eigenaar van de samenwerking en de gezamenlijke ambitie. We zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de samenwerking en dragen de regionale afspraken actief uit. Iedereen spant zich maximaal in voor het realiseren van onze gezamenlijke opgaven. Voldoende realisatiekracht is voorwaardelijk.
  • Team MRE faciliteert de samenwerking van de gemeenten. Ook verzorgt het team het regionaal strategisch programmamanagement.

MRE en RHCe

Gemeenschappelijke regeling (GR) Metropoolregio Eindhoven bestaat uit twee teams. Team Metropoolregio Eindhoven (MRE) richt zich op de samenwerking van de 21 regiogemeenten in Zuidoost-Brabant aan strategische grensoverschrijdende opgaven op het gebied van ruimte & wonen, mobiliteit, economie, energietransitie en landelijk gebied. De ambitie is een economisch sterke regio met een stabiele sociale basis en vitale leefomgeving voor alle inwoners, nu en in de toekomst.
Het andere team RHCe, dat staat voor het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, richt zich op de historie en de raadpleegbaarheid van informatie. Het RHCe zorgt ervoor dat overheids- en particuliere archieven in de regio raadpleegbaar worden gemaakt voor burgers/onderzoekers en houdt toezicht op het informatiebeheer van 20 gemeenten in de regio Zuidoost-Brabant. Team RHCe kent de onafhankelijke functie van archivaris. Voor meer informatie over het RHCe, zie hun website.
Team MRE en RHCe zijn samen één organisatie die zich richt op het verleden, heden en de toekomst van de Brainport-regio.

Organogram Metropoolregio Eindhoven (pdf)

Team MRE

Binnen het Team MRE staat de realisatie van het samenwerkingsakkoord centraal. Het betreft de programma’s economie, ruimte en wonen, mobiliteit, landelijk gebied en energietransitie.

Programmabureau
Het programmabureau bestaat uit een vijftal teams, die zich richten op de uitvoering van de programma’s zoals in het samenwerkingsakkoord opgenomen.

Team economie
Het programma economie verbindt de regionale agenda Brainport met de lokale economische agenda en vormt de kapstok voor de strategische samenhang in de regio. Daarmee borgend dat de economische ontwikkeling in de Metropoolregio Eindhoven breed wordt gedragen en op een inclusieve manier plaatsvindt.

Team ruimte en wonen
Het programma ruimte en wonen richt zich op een integrale gebiedsontwikkeling van de regio die bijdraagt aan het behoud of de groei van de Metropoolregio, met specifieke focus op het versneld realiseren van voldoende woonruimte voor de toenemende woonvraag.

Team mobiliteit
Het programma mobiliteit faciliteert de noodzakelijke samenwerking in de regio voor infra-vraagstukken en stimuleert de mobiliteitstransitie passend bij het profiel van een technologische topregio.

Team landelijk gebied
Het programma landelijk gebied richt zich op ecologische duurzaamheid en kwaliteit van de leefomgeving, zodat de regio een toonaangevende plek om te leven is en blijft.

Team energietransitie
Het programma energietransitie richt zich op de realisatie van een toekomstbestendig duurzaam energiesysteem, in samenhang met de ruimtelijke en economische ontwikkeling van de regio.

Team strategie en samenwerking
De stafunit strategie en samenwerking richt zich op de regionale en bovenregionale samenwerking (strategiebepaling, bestuurlijke organisatie, communicatie en kennisdeling).

RHCe

19 terabyte en 13 kilometer. Dat is de hoeveelheid informatie, die wordt beheerd door het RHCe in Eindhoven; voor het overgrote deel informatie van en over de aangesloten 20 gemeenten en 14 intergemeentelijke samenwerkingsverbanden in Zuidoost-Brabant. Het RHCe is al meer dan twintig jaar een uitvoerende netwerkorganisatie op het gebied van informatiebeheer en regionaal erfgoed. Daartoe verricht het RHCe een waaier van activiteiten; waaronder toezicht op het informatiemanagement van de aangesloten organisaties, het beheer en raadpleegbaar stellen van naar het RHCe overgebrachte informatie, en advisering over en beheer van regionaal erfgoed.
Het RHCe is anno 2024 een IT-gedreven organisatie met publieke taken, voor wie klantgerichtheid en professionaliteit richtinggevend zijn.

Team communicatie, erfgoed en advies
Het Team communicatie, erfgoed en advies richt zich op gemeentelijke en particuliere informatie. En samenwerking met erfgoedpartners en culturele instellingen. Concreet gaat het om advisering over informatiebeheer, ontwikkelen en uitvoeren beleid e-depot en informatisering, communicatie, acquireren / ordenen / registreren / plaatsen / overbrengen / uitplaatsen. Ook wordt gewerkt aan projecten.

Team dienstverlening
Het Team dienstverlening richt zich op gemeentelijke informatie, het depot, innemen / uitlenen van archieven / collecties en uitnemen / terugplaatsen n.a.v. verzoeken tot raadpleging. Naast meer interngerichte werkzaamheden heeft dit team ook de zorg over de vrijwilligers en wordt gewerkt aan projecten.

Team toezicht
Het Team toezicht voert archiefinspecties uit bij de deelnemende 34 organisaties en is verantwoordelijk voor het relatiebeheer. Daarnaast geeft dit team advies en ontwikkelt beleid op het gebied van informatiemanagement. Ook worden processen / procedures / normen / criteria opgesteld en bewaakt en vernietigingslijsten beoordeeld.

Gebiedskaartje MRE 3 400x332