Energiestrategie

Vacature Procesmanager Energietransitie

Er zijn 2 vacatures: procesmanager Energietransitie Gebouwde Omgeving en procesmanager Energietransitie Warmte.

Netwerken – Lobbyist – Resultaatgericht – Zorgvuldig – Strategisch Adviseur – Politiek Sensitief

2 keer 36 uren per week – functieschaal 11

Ben jij onze nieuwe Procesmanager Energietransitie?

Onze Brainportregio is een technologische topregio en één van de belangrijkste pijlers van de Nederlandse economie. De sleutel tot dit succes is samenwerking, samen komen we verder. De 21 regiogemeenten hebben hun krachten gebundeld in de Metropoolregio Eindhoven. De MRE werkt aan het versterken van de mainportstatus vanuit een vijftal programma’s, te weten: Economie, Ruimte en Wonen, Mobiliteit, Energietransitie en Landelijk Gebied.

Voor het Programma Energietransitie, specifiek de programmalijnen Gebouwde omgeving & Warmte, zijn we op zoek naar jou!

Programma Energietransitie

De energietransitie is een enorme opgave, waarin de 21 gemeenten een belangrijke rol hebben. Onze regio wil uiterlijk in 2050 klimaatneutraal zijn. Als Metropoolregio Eindhoven hebben we een Regionale Energiestrategie (RES) gemaakt, waarin we met elkaar ambities hebben afgesproken. We zetten volop in op de vier programmalijnen gebouwde omgeving en energiebesparing, de realisatie van zonnevelden en windparken (grootschalige opwek), een slimme inzet en verdeling van warmtebronnen in onze regio (warmte) en we werken aan een robuust en betrouwbaar energiesysteem.
Binnen de MRE werken we met een programmateam aan de coördinatie en aansturing van projecten en zorgen we voor het voorbereiden van de strategische beleidskaders. We sturen op resultaat en realisatie binnen de verschillende projecten en werken in die hoedanigheid samen met een veelomvattend speelveld van betrokken partners en partijen. We zijn adviserend aan onze portefeuillehouders en faciliteren het proces van besluitvorming.
Zie voor meer informatie over de samenwerking en de inhoud van het programma Energietransitie www.energieregiomre.nl

Jouw rol als Procesmanager Energietransitie

Je bent een stevig strategisch adviseur en procesmanager op het gebied van gebouwde omgeving of warmte. Je bent inhoudelijk gedreven en weet vanuit gedegen analyse tot een stevige visie te komen waarmee je de bestuurders weet te adviseren en inspireren.
Het werken voor de 21 gemeenten betekent een veelzijdige rol van jou. Je bent kartrekker op verschillende projecten, maar zoekt tegelijkertijd naar draagvlak bij je collega’s uit de 21 gemeenten en het externe netwerk. Je bent resultaatgericht en weet ook anderen mee te nemen in het nastreven van resultaat.

Wat ga je doen als Procesmanager Energietransitie?

 • Je bent inhoudelijk gedreven om de maatschappelijke opgaven van de energietransitie aan te pakken;
 • Je hebt kennis van het inhoudelijk speelveld: Gebouwde omgeving of Warmte;
 • Je bent verantwoordelijk voor resultaatsturing binnen specifieke projecten en de programmalijn waar jij voor aan de lat staat (Gebouwde omgeving of Warmte);
 • Je bent de gids én eigenaar voor de te realiseren doelen en ambities en stuurt informeel op de strategische lijnen;
 • Je initieert, motiveert, adviseert en enthousiasmeert het netwerk en creëert daarmee een zo breed mogelijk draagvlak;
 • Je bent een belangrijke sparringpartner voor de programmaregisseur en voorziet hem of haar van strategische informatie;
 • Je bent in staat een gedreven lobby op te starten richting bestuurders en externe partijen, zowel op nationaal als internationaal niveau. Je weet de Programmaregisseur, Manager Regionale Opgaven of Directeur in deze lobby op de juiste momenten te positioneren.
 • Je bent de netwerkende duizendpoot in de gemeenten en zoekt altijd naar de relationele verbinding in de samenwerking.

Wat neem je mee naar de Metropoolregio Eindhoven?

 • We zoeken een enthousiaste adviseur / procesmanager met een goede bestuurlijke sensitiviteit;
 • Iemand die niet bang is om te pionieren, initiatief te tonen en zich hard te maken voor de maatschappelijke opgave;
 • Je staat stevig in je schoenen, kunt goed omgaan met tegengestelde belangen en weet hier ambtelijk en bestuurlijk doorbraken te realiseren;
 • Je bent creatief en ondernemend, hebt een open houding en gaat graag de samenwerking met anderen aan. Je bent sociaal vaardig en communicatief sterk;
 • Je hebt inhoudelijk visie op het Programma Energietransitie, specifiek Gebouwde omgeving of Warmte, en weet daarmee anderen te enthousiasmeren;
 • Kennis van de Brainportregio en een visie op de cohesie tussen de landelijke en stedelijke ontwikkelingen die kenmerkend zijn voor de schaalsprong.

Wat bieden wij jou?

Bij de MRE staan de maatschappelijke opgaven voorop. Wij bieden je dan ook een werkomgeving waarbij je écht het verschil kunt maken in de samenleving. Je komt te werken in een klein en hecht team, dat volop in ontwikkeling is. De organisatie staat open voor initiatief en goede ideeën: wie het weet mag en kan het zeggen. Je bent in de gelegenheid om mede je stempel te drukken op de programmalijn Gebouwde omgeving of programmalijn Warmte, in samenhang met de andere programmalijnen uit het Programma Energietransitie.

Daarnaast bieden we je een fulltime dienstverband via een payrollconstructie voor de duur van een jaar. Ook een detacheringsovereenkomst via je huidige werkgever voor deze periode behoort tot de mogelijkheden. Het is de intentie om na deze periode een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd overeen te komen. We bieden een salaris dat afhankelijk van leeftijd, opleiding en ervaring maximaal € 5.997,- bruto per maand bedraagt, met mogelijk een doorgroei naar € 6.777,- bruto per maand. Daarnaast biedt Metropoolregio Eindhoven een uitstekend pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. De arbeidsvoorwaardenregeling van Metropoolregio Eindhoven is gebaseerd op de CAO Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties.

Vragen of meteen solliciteren?

Heb je vragen of wil je meer weten over het Programma Energietransitie, neem dan contact op met Barbara Marcus (06-15834750). Wil je meer weten over de MRE als organisatie, neem dan contact op met Laura Volleberg (Manager Regionale Opgaven, 06-18583027).

Mocht je meer willen weten over de procedure, neem dan contact op met B. Bergmans (HR adviseur 040-2594576). Je interesse kun je kenbaar maken via Vacature@metropoolregioeindhoven.nl.

Deze vacature wordt gelijktijdig in- en extern uitgezet. Bij gelijke geschiktheid heeft een interne kandidaat voorrang op een externe kandidaat.