Zeven miljoen euro voor betere voorzieningen in de hele regio

Persbericht Brainport Development

 

Zeven miljoen euro voor betere voorzieningen in de hele regio

Voor de ontwikkeling van de regio is het belangrijk te investeren in goede voorzieningen voor iedereen: een prettig woonklimaat voor alle 800.000 inwoners van onze regio. Om verbindingen tussen die inwoners te versterken en meer mensen mee te laten doen stelt Brainport Development via een financieringsregeling zeven miljoen euro aan Rijksbijdrage beschikbaar.

 

Paul van Nunen, directeur Brainport Development: “De Regiodeal is niet alleen bedoeld voor innovatie, maar ook als ondersteuning voor voorzieningen in de hele regio. Daarom hebben we in de Regiodeal deze financieringsregeling vormgegeven. Ik vind het een prachtig resultaat dat we met de subregio’s een gezamenlijke lijst met projecten hebben kunnen opstellen om belangrijke voorzieningen in de hele regio te ondersteunen.”

 

Projecten

De ingediende projecten richten zich op verschillende onderdelen van het voorzieningenpakket van
de regio. Zo zijn er projecten die zich richten op cultuur en cultuurhistorie, maar ook andere voor
natuur- en sportvoorzieningen. “De subregio’s weten als allerbeste waar behoefte aan is. Dat zie je weerspiegeld in de breedte van de projecten,” zegt Van Nunen. De ingediende projecten moesten minimaal vijftig procent cofinanciering hebben om in aanmerking te komen voor deze financieringsregeling, een eis van de Regio Deal.

Elka Vuteva van Natuurgrenspark De Groote Heide is blij met de toegekende financiering.
“Wij zien de subsidie als een bevestiging dat we als Natuurgrenspark De Groote Heide, samen met onze partners, klaar zijn voor de volgende stap. Op deze manier leveren we een bijdrage aan de ontwikkeling van de Brainportregio en het optimaal inzetten van de kracht van het gebied voor inwoners én bezoekers. Daar zijn we trots op."

De Kunst- en cultuurroute is een ander voorbeeld van een project dat financiële ondersteuning krijgt. Daan de Kort, wethouder Veldhoven: “Een bloeiende economie staat niet op zichzelf. Kunst en cultuur zijn een belangrijk onderdeel van een goed vestigingsklimaat. Ik ben daarom ook trots op deze kunst- en cultuurroute, waarmee we een sterkere verbinding kunnen maken tussen stad en land. Elke plek in onze regio heeft zijn eigen identiteit die tot leven komt in het gevarieerde aanbod.

Fijn dat de Regio Deal dit mogelijk heeft gemaakt!”

Project

Regio(‘s)

Werkzaamheden

 

Samenwerking tussen instellingen voor podiumkunsten

Eindhoven, Helmond, Valkenswaard, Bergeijk en Veldhoven

O.a. gezamenlijk programmeren, ontwikkelen gezamenlijke communicatie en toegankelijkheid voor internationals vergroten

Bibliotheken van de toekomst

gehele regio

O.a inspelen op het veranderende aanbod van de bibliotheek met bijvoorbeeld programma’s als leven lang leren (o.a. digitalisering) en inspelen op de veranderende interactie met de community van gebruikers en leden van bibliotheken

Kasteel Gemert

Gemert-Bakel

Restauratie en herontwikkeling van het kasteel (cultuur-historisch erfgoed), openstelling voor breed publiek.

Sport- en beleefcampus De Braak

Helmond

Ondersteuning bij de ontwikkeling van deze campus gericht op inrichting van de openbare ruimte (sport- en spelelementen) en een living lab (data-gerichte ontwikkelingen)

Vincentre

Nuenen

Herontwikkeling en inrichting van het museum,ontwikkelen educatief programma

Kunst- en cultuurroute

Veldhoven, Best, Oirschot, Eindhoven, Waalre, Geldrop-Mierlo, Son en Breugel

Realisatie nieuwe kunstelementen en aanleggen route om elementen in de regio met elkaar te verbinden en beter bereikbaar te maken.

Cartierheide

Bladel, Eersel

Aanleg uitkijktoren in het natuurgebied en verbreden van de recreatieve fietspaden in het gebied en de aansluiting met de omgeving om de beleving en toegevoegde waarde van de Cartierheide een impuls te geven.

Theater de Kattendans

Bergeijk

Upgrade en herontwikkeling van het huidige theater.

Atletiek in de volle breedte

Reusel-De Mierden

Verbeteren van de bestaande atletiekaccommodatie in Reusel om zo in te springen op ontwikkelingen om meer mensen aan het sporten te krijgen en kansen te creëren voor verschillende doelgroepen. Atletiek als middel, waarmee het bijdraagt aan de impact op sociaal gebied (participatie en inclusie).

Natuurgrenspark De Groote Heide

Heeze-Leende, Cranendonck

Realiseren nieuwe voorzieningen in en aan de randen van het natuurgebied door de realisatie van toegangspoorten om daarmee gebruik van het gebied te stimuleren en de herkenbaarheid en belevingswaarde van het gebied te vergroten

Sport & Vitaliteit

Heeze-Leende, Cranendonck en Valkenswaard

Realisatie van duurzame sportinfrastructuur op verschillende locaties en voor verschillende sporten, waaronder hockey, pedelsport en indoor sporten. Investeringen in upgrade van velden, banen en sporthallen. Hiermee creëren de gemeenten een inclusief sportklimaat in de regio.

 

Regio Deal

De Regio Deal Brainport Eindhoven fungeert met een financiële impuls van 370 miljoen euro als vliegwiel voor de langjarige samenwerking tussen Rijk en regio in het kader van de Brainport Nationale Actieagenda (BNA). Met de BNA zetten Rijk en regio samen in op het versterken van de economische kracht van de regio. Ze richten zich op het aanpakken van knelpunten (tekort aan talent en achterblijvend vestigingsklimaat) en benutten van kansen (kennis, innovatie & ondernemen,digitalisering en maatschappelijke innovaties).

 

Noot voor de redactie
Voor vragen kunt u contact opnemen met Didier Barrois via ....

Naar overzicht

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Delen

FacebookTwitterLinkedIn