Blog

Weg met “De MRE”?!

Wat ik wel erg jammer vind, is dat ik steeds vaker 'De MRE' hoor als Metropoolregio Eindhoven wordt bedoeld. Het is misschien een lange naam om steeds uit te spreken. Maar toch 'De MRE'! Elke keer dat ik het hoor, krijg ik rillingen.

Geen recht

De eerste reden is dat 'MRE' de officiële naam is van een opleiding met bijbehorende titel. Namelijk de opleiding Vastgoedmanagement: 'Master of Real Estate'. En het is ook de naam van een makelaar in Eindhoven. Zij hebben recht op de naam.

20200615 Afb bij blog MRE weg ermee 22 november 2016

SRE, weg ermee!

En wanneer je MRE zegt, denk je snel aan 'SRE', Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat de afkorting wordt gebruikt, het klinkt zo lekker vertrouwd.

De 21 gemeenten werkten jarenlang samen in het SRE. Maar het SRE werd te star, log, bureaucratisch. De WGR+ werd afgeschaft, de bijzondere status van het SRE verviel. Gemeenten moesten bezuinigingen. Dus hebben de 21 gemeenten het SRE opgeheven.

Metropoolregio Eindhoven?

Maar ze wilden wel bestuurlijk blijven samenwerken, maar op een andere manier. Daarom hebben ze in 2015 de Metropoolregio Eindhoven opgericht. De Metropoolregio Eindhoven is een dynamische en actiegerichte samenwerking van en door gemeenten met een duidelijke focus op drie thema's waarop samenwerking nodig is. Minder bureaucratie, minder vergaderen, meer doen, meer vertrouwen. Van binnenuit, naar buiten kijkend èn samen met andere partijen. Samen werken aan de gezamenlijke ambitie. Klinkt toch heel anders dan het SRE, niet waar?!

Ook de organisatie is anders, de ambtelijke ondersteuning is veel kleiner, net als de budgetten. En door steeds De MRE te zeggen, blijft de ongewenste SRE-geest ronddwalen

20200615 Afb 2 bij blog MRE weg ermee 22 november 2016

Grote broek?

Soms hoor ik 'Metropoolregio Eindhoven? Wij zijn toch geen Tokyo!' Nee, maar we zijn wel een metropoolregio in de letterlijke betekenis van het woord: een gebied dat bestaat uit een stedelijke kern met een daaromheen liggend landelijk gebied dat sociaal-economisch nauw verbonden is met de stedelijke kern via bijvoorbeeld forensisme. Metropoolregio's worden vaak als belangrijke kernen van sociale en economische ontwikkelingen van een land beschouwd. En dat zijn wij, dat weet toch iedereen!

De Metropoolregio Eindhoven is de jongste van de drie Metropoolregio's in Nederland. En dat heeft tot gevolg dat de Twitternaam @Metropoolregio al bezet was, en wij nu @MRE_Netwerk zijn en dat doet pijn!

Ambitie

Een voordeel van de naam Metropoolregio Eindhoven is dat het een ambitie uitstraalt, de wil om samen beter te worden, om een excellente regio te zijn. Wat wij hier in de regio samen voor elkaar krijgen, is best bijzonder. Daar mogen we best trots op zijn!

Dus laten we gewoon Metropoolregio Eindhoven zeggen!!

J-L. Withaar,
Metropoolregio Eindhoven
Netwerkregisseur Communicatie

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht