Nieuwsarchief

Masterclass over regionale samenwerking

In 2021 organiseerde Team MRE een serie Masterclasses over de grote vraagstukken voor de 21 gemeenten en de regio. En in 2022 gaan we verder met het organiseren van masterclasses. Het onderwerp van de eerste is regionale samenwerking.

Tijdens de masterclasses vertellen externe deskundigen over hun visie op het onderwerp, wat de opgave is maar ook wat de kansen zijn voor ons de gemeenten, en onze regio. Er wordt informatie gegeven maar zeker ook een handelingsperspectief geschetst voor gemeenten. Samen leren we meer over de opgave en als we willen, kunnen we ermee aan de slag, samen op regionaal niveau maar ook op lokaal niveau. Samen kunnen we de kansen pakken!

In 2021 organiseerden we masterclasses over de regio als samenhangend systeem, mobiliteit, klimaatadaptatie, brede welvaart, relatie land-stad en economische ecosystemen. Bekijk deze masterclasses op deze pagina terug.

EERSTE MASTERCLASS 2022: REGIONALE SAMENWERKING

De eerste masterclass van 2022 gaat over regionale samenwerking. Prof. dr. C.F. (Caspar) van den Berg, hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen vertelt in deze masterclass over samenwerken tussen gemeenten. Zoals hij het zelf zegt, is het geen commercial voor regionale samenwerking.
In de masterclass vertelt hij over de bestuurlijke regionale ecosystemen en de democratische verankering. Hij legt uit hoe dat soort systemen werken en hoe raadsleden er grip op kunnen krijgen. Ook benoemt hij de valkuilen en hoe die te lijf te gaan, en hij geeft hele praktische tips.

Hij roept raadsleden op om zich te verdiepen in de regio:

"Gemeenteraadsleden zijn gekozen door de inwoners van de eigen gemeente. En de regio voelt soms als ver van m’n bed. Maar inwoners gebruiken de hele regio om te wonen, werken, recreëren, winkelen etc. Inwoners zijn voor hun welvaart en welzijn ook afhankelijk van de omringende gemeenten. Dus het is goed om als raadslid ook van de regio te zijn, dat is het beste voor de mensen die op je gestemd hebben."

Bekijk de masterclass: