Blog

“The really tough thing about humility is you can't brag about it”

Je kent haar wel. Die tante die je maar één keer per jaar op de verjaardag van je moeder ziet. Ik heb er ook zo een. En al een aantal jaren krijg ik dezelfde vraag: "hoe is het bij de gemeente Eindhoven?" Ik leg dan, net als vorig jaar, heel geduldig uit dat ik niet bij de gemeente werk maar bij de Metropoolregio Eindhoven. "O ja," zegt tante Annie dan, "wat doe jij daar ook al weer?"

Wat ben ik dan jaloers op mensen die een 'eht vak hebben. Het lijkt mij zo fijn om bijvoorbeeld te kunnen zeggen "ik ben huisarts" of "ik ben bedrijfsleider in de supermarkt". Dan weet iedereen meteen wat je doet. Maar als ik zeg dat ik 'procesmanager Wonen bij de Metropoolregio Eindhoven' ben, zegt dat mensen weinig. Het is ook lastig om te vertellen wat ik nou precies doe.

Zeker omdat ik het niet zo bijzonder vind: samenwerken kan toch iedereen???

20200615 afb bij blog the really tough thing 10 novermber 2016

Om op de volgende verjaardag van mijn moeder (oeps, die is a.s. zaterdag al en ik heb nog geen cadeau!) wél goed te kunnen vertellen wat ik eigenlijk doe en vooral kan, heb ik de laatste tijd aan 'zelfonderzoek' gedaan. Een coach heeft mij daarbij geholpen. Ook enkele persoonlijkheidstesten en talentenanalyses hebben mij meer inzicht gegeven. Daarnaast heb ik mijn worstelingen besproken met collega's, vrienden en familie.

20200615 Afb2 bij blog the really tough thing 10 november 2016

En - misschien een verrassing voor sommigen - daaruit blijkt dat ik echt iets kan! Een voorbeeld van wat ik heb ontdekt: een van mijn grootste kwaliteiten is het vertalen van ingewikkelde processen en projecten in goed doordachte en werkbare stappen. En daar ben ik bij de Metropoolregio continu mee bezig. Bijvoorbeeld toen ik in het kader van de Woningwet 2015 verantwoordelijk was voor het voorstel aan de minister om te komen tot één woningmarktregio in Zuidoost-Brabant. Mede door mijn inzet heeft dit geleid tot een unaniem voorstel van 21 gemeenten en 13 woningcorporaties aan de minister.

De moeite van het vermelden waard: wij waren de eerste regio in Nederland met zon voorstel!

20200615 Afb 2a bij blog the really tough thing 10 november 2016

Het werk dat ik doe is dus helemaal niet zo vanzelfsprekend als ik wel eens denk. Werken bij de Metropoolregio Eindhoven is ook niet voor iedereen weggelegd. Ik weet uit eerste hand dat veel collega's bij gemeenten niet in mijn schoenen zouden willen staan. Je moet om kunnen gaan met zóveel verschillende belangen, standpunten en ambities. Niet alleen van bestuurders en ambtenaren van gemeenten, maar in mijn functie ook van corporaties, projectontwikkelaars, makelaars etc.

20200615 Afb 3 bij blog the really tough thing 10 november 2016

Ik heb de, soms ondankbare, taak om al die belangen, standpunten en ambities bij elkaar te vegen en daar toch weer chocola van te maken. Dat is heel lastig, maar toch lukt mij dat vrij aardig. Dus ondanks mijn (te) bescheiden aard mag -nee moet(!)- ik daar trots op zijn! Samen met mijn collega's ga ik daarom meer laten zien wat wij allemaal doen binnen de Metropoolregio Eindhoven. Want samenwerken is toch een 'echt vak'.

Blijk ik voor niks zo bescheiden te zijn geweest de afgelopen jaren… ;-)

Ron Hensen,
Procesmanager Wonen.

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht