Blog

Vertraging geeft tijd voor andere dingen

Bladerend door de blogs van mijn collega’s kom ik een breed scala aan onderwerpen tegen. Barbara Marcus vertelt over een bijeenkomst van Ruimte voor Energie, waarin gesproken werd over de ruimte die nodig is voor duurzame energiebronnen en bijbehorende infrastructuur, zoals verdeelstations. Chantal van den Eijnden gaat kort in op de op handen zijnde omgevingswet. Thomas Voncken geeft een heldere beschouwing over het begrip metropoolvorming, “de opschaling van onze huidige stedelijke regio’s en met name de toenemende relaties tussen de stedelijke netwerken”. En Joan van Dijk weet mooi de omslag in het ruimtelijke domein te beschrijven van kwantitatieve groei (meer, meer, meer!) naar kwalitatieve groei (beter, beter, beter!). Zomaar een greep.

Waarom zeg ik dit? Dat zal ik je vertellen.

Dinsdagochtend stond ik ’s ochtends vroeg, iets na zessen, op het station van mijn woonplaats Haarlem, te verkleumen. Het zal u niet ontgaan zijn dat er in Amsterdam een flinke stroomstoring was, waar ook de NS mee te kampen had. Mijn reis naar Eindhoven kon ik op mijn buik schrijven!

haarlem--2145280-2

Jazeker, ik woon in Haarlem en werk in Eindhoven. Ik hou van de schaal van Haarlem, een stad met een weergaloze geschiedenis die je overal terug ziet. Wist je dat dit in de 17e eeuw de derde stad was van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden? Die grootsheid voel je nog.

Daarnaast kent Haarlem prachtige buurten met vele parken, en zijn de winkelstraten niet inwisselbaar met elke willekeurige stad. En waarom Eindhoven dan? Simpel: er is geen regio als deze. Het unieke economische profiel van de regio bepaalt mede het ruimtelijke profiel, die gezamenlijk de regio onderscheidend maken.

En gelukkig kan ik gebruik maken van de goede treinverbinding die mij snel van de ene plaats naar de andere brengt. Nou ja, meestal dan. En als dat niet kan, wandel ik terug naar huis, waar ik ‘gewoon’ op mijn laptop aan de slag kan als ware ik op kantoor.

Kortom, ik wil de NS bedanken voor het mij weer eens bewust maken van het nut van het werk dat wij verrichten! Ik besef me dat ik woon en werk in één Deltametropool. Dat ik bewust kies voor mijn woonplaats vanwege de kwaliteiten en dat dit net zo goed geldt voor het werk. En dat dus het goed uitdenken en beheersen van netwerken essentieel is. Dus ook dat ene verdeelstation.

De volgende keer graag alleen op een mooie zomerse dag. Dan zoek ik mijn zwembroek op en ga ik naar Zandvoort, slechts een klein stukje van Haarlem. Nog zo’n kwaliteit.

Sander Mom,

Procesmanager Ruimte

Sander 300 x 450

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht