Wij van de Metropoolregio hadden een Proximity Lunch vorige week. “Een wát-lunch?” zult u vragen… Een Proximity Lunch. Dat doen wij een keer of zes per kalenderjaar. Proximity staat voor nabijheid…
Ik vind het een goeie term. Ik zal u vertellen over het hoe en waarom.
De Proximity Lunch is een bijeenkomst voor alle medewerkers van de Metropoolregio Eindhoven. Het doel is in een informele sfeer kennis te delen en van elkaar te leren. Wij rennen wat af in de regio moet u weten: overal zijn we bezig bruggen te bouwen (overdrachtelijk gesproken dan hè…), processen te begeleiden, problemen in kaart te brengen (en het begin van een oplossing daarvoor: namelijk iedereen rap om de tafel krijgen om erover te praten). Dat is onze ‘waan van de dag’. Het komt voor dat wij in een week collega’s niet zien, omdat ze druk, druk, druk zijn met de regio en niet op kantoor zijn. Wij verschansen ons niet bepaald in ivoren torens za’k maar zeggen.
Om nou een beetje op de hoogte te blijven van wat hen bezig houdt en waar ze staan in allerlei processen hebben wij dus af en toe zo’n lunch. We nemen onze eigen boterhammetjes mee, of krijgen een simpel broodje en een kop koffie of melk en luisteren dan naar wat de collega te vertellen heeft en praten er met elkaar over. Soms hebben we tips voor elkaar en er zijn soms ook stevige discussies, daar komen we verder mee, met allebei.
Dit keer was de beurt aan collega Ans Leloux die voor ons de Bedrijventerreinen en Detailhandel-problematiek ‘covert’ en zich ook bezig houdt met VAB’s (Vrijkomende Agrarische Bebouwing), een groot probleem binnen de regio (en landelijk ook, trouwens).
Niet van oorsprong afkomstig uit de regio is ze in de eerste periode van haar werkzame tijd bij ons de hele regio door gecrosst en heeft haar ogen goed de kost gegeven. Daar heeft ze ook al eens over geschreven. Mocht u die stukkies willen lezen klik dan hier voor het eerste deel van de VAB-blog en hier voor een van de blogjes over de regio. Het is verbazend en leuk om te lezen wat iemand die er min of meer blanco instapt allemaal waarneemt.
Accent van deze lunch lag echter op de leegstand. De provincie zorgt ervoor dat er elk jaar een leegstandsmonitor is. In deze monitor worden de gegevens over leegstand bijgehouden voor detailhandel en bedrijventerreinen. En wat blijkt?
Met de leegstand van bedrijventerreinen gaat het langzaam aan ietsje beter. Er is nog teveel en veel terreinen zijn verouderd, maar in relatie met de andere regio's binnen onze mooie provincie mogen wij van Zuidoost niet mopperen.
De leegstand binnen de detailhandel varieert fors per gemeente. Veel centra hebben het moeilijk. We willen geen spook-winkelcentra in onze regio, maar hier en daar begint het er wel op te lijken. Wat doen we om de het te voorkomen en te herstellen? Er is een Werkplaats Detailhandel die zich hiermee bezig houdt.
Het is heel moeilijk deze problematiek aan te pakken; je kunt immers een ondernemer niet dwingen ergens een winkel te kopen. Er is veel aandacht voor deze problematiek en er worden ervaringen en oplossingen uitgewisseld binnen onze regio. Zo hopen we de dalende lijn van de leegstand ook hier door te kunnen zetten.
Nuttig dus, zulke lunches, vindt u niet?
Medewerker Ondersteuning 040-2594520 / 620 email hidden; JavaScript is required