Blog

Een rondje Kempen

Vanochtend stapte ik in mijn auto op weg naar Bergeijk; ik had er een afspraak met een wethouder en de voorzitter en medewerker van het Huis van de Brabantse Kempen over de voortgang van de VAB’s.

Het is altijd een uitdaging om over de A58 op tijd bij de afspraak te komen. Maar omdat het meivakantie is, was het nu minder druk dan anders. Die A58 heb ik nu wel zo’n beetje gezien. En omdat ik toch tijd genoeg had ingepland voor het reizen, besloot ik vandaag binnendoor te rijden. In mijn geval betekent dat, dat ik dan bij Tilburg de A58 verlaat en binnendoor rijd naar Bergeijk.

20200812 afb 1 bij blog Een rondje kempen

Het was bewolkt met af en toe een beetje regen; maar toch was het altijd nog leuker rijden dan op die A58. Wat is dat dan genieten! Wat een mooi gebied die Kempen! In de auto hoorde ik op de radio dat de natuur in de maand mei op zijn mooist is; vooral de kleur groen is dan het mooiste van het hele jaar. En dat was te zien, zelfs met die regendruppels op het raam.

Je ziet veel pluimveehouderijen, maar ook veel veeteeltbedrijven. Grote schuren en stallen, maar ook veel weilanden en open velden. En als je door de verschillende dorpen komt, vallen de idyllische woningen op. Hele oude, karakteristieke woningen, de een nog mooier dan de ander. De mensen zijn hier trots op hun huis, dat zie aan de goede staat waarin deze huizen zich bevinden.

Bergeijk zelf straalt knusheid uit. Het heeft een heel mooi plein, het 'Hof', met veel winkels er omheen en horeca daartussen. Gezellig! Zo zou het in meer plaatsen mogen zijn.

201200812 afb 2 bij blog een rondje kempen

De tweede stop vandaag was in Eersel. Dit dorp heeft een lint aan horeca langs de doorgaande weg. Doordat er op deze weg klinkerbestrating ligt, kan het verkeer niet hard rijden zodat de overlast redelijk beperkt blijft. Als ik hier langs rijdt, krijg ik altijd zin om op een terrasje te gaan zitten. Het heeft een hele gezellige uitstraling, al die terrasjes, al waren ze vanwege het slechte weer helaas zo goed als leeg. Maar je kunt je voorstellen hoe dat eruit ziet als het zonnetje schijnt en de mensen naar buiten gaan.

Zomaar twee plaatsen, die ik onlangs heb bezocht. Plaatsen die voor mij heel goed de sfeer weergeven van deze regio. Knus, gezellig, maar vooral het woord samen komt dan bij mij op. Samen zorgen ze ervoor dat hun gemeente mooi, aantrekkelijk en gezellig is en blijft. Daar kunnen andere regio's wellicht een voorbeeld aan nemen.

Ans Leloux
Ans Leloux
Projectleider Landgoed Gulbergen 040 2594611 email hidden; JavaScript is required

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht