Blog

Inspirerende avond in 't Boshuys

Je merkte het al meteen bij het binnenkomen, woensdagavond 31 oktober: er is een nieuwe buzz gaande, er waait een nieuwe wind (ook letterlijk trouwens, de herfstbladeren woeien met de gasten mee naar binnen).

Die buzz hadden we de vorige keer ook al gemerkt, de vorige keer, toen we in het PSV-stadion op een bloedhete avond bij elkaar kwamen. Dat was de eerste bijeenkomst voor raads- en collegeleden na de verkiezingen van maart 2019.

Sindsdien was er een en ander gebeurd en was er behoefte om weer eens bij elkaar te komen.

Dat deden we in Best, zo’n beetje midden in het bos. Niet alle locaties zijn geschikt om honderd mensen te herbergen, maar in ’t Boshuys moest het kunnen. Het kon, maar maar net… 150 man! We waren erg blij met de grote opkomst. Na een half uurtje was het net zo warm als in juli in het PSV-stadion, maar nu – 31 oktober - hielp het wél om de buitendeuren op te zetten.

Symbolisch voor hoe de Metropoolregio Eindhoven ervoor staat, na een moeizame tijd met evaluaties en bezinning op functioneren. De deuren zijn open en we staan te trappelen om aan het werk te gaan.

Na een inspirerende inleiding door de uitstekende-voorzitter-van-de-avond, burgemeester Frank van der Meijden van Laarbeek, waren er minstens even inspirerende pitches over de nieuwe beleidsvelden.

Voor degenen onder u die de nieuwe beleidsvelden nog niet kennen: Energietransitie, Economie, Transitie Landelijk Gebied en Mobiliteit en Innovatie.

We hadden een ingenieus spel bedacht om in korte tijd tot de kern van de zaak te raken en dat werkte. De collega's kwamen de volgende ochtend opgetogen met vol-gepènde flipovers, kartonnen en achterkantjes van het programma bij het secretariaat: uitwerken die hap!

200200809 afb 1 bij IAITB

Geanimeerde gesprekken aan de ronde tafels waren het. We haalden veel input op voor ons Werkprogramma 2019. Een paar conclusies; ik beoog geen volledigheid.

Er wordt nog veel gedacht in traditionele oplossingen.

Het vestigingsklimaat op regionale schaal kan een stuk beter. Lobby, het delen van kennis en ervaring, het organiseren van een netwerk, ontmoeten, overleggen en afstemmen met partners kan daar goed werk verrichten.

Structuur aanbrengen; circulaire voedselproductie is belangrijk; aansluiten bij natuurnetwerk is belangrijk; landelijk en stedelijk gebied moeten elkaar (nóg meer) vinden; innovatie moet gestimuleerd worden; gebiedsontwikkelingen op bovengemeentelijk niveau mogelijk maken.

Voor Energietransitie geldt dat we (nog meer!) moeten gaan wakker schudden – het moet duidelijk worden dat we echt minder energie moeten gaan verbruiken. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst: lesprogramma's op de scholen over dit onderwerp, voorlichting, voorlichting voorlichting!!!

De avond heeft - net als vorige keer - bijgedragen aan de verkleining van de afstand tussen de raadsleden en onze agenda's. We hebben mooie ideeën opgehaald, geconstateerd dat er hier en daar nog veel te winnen is, maar daar zijn we van, dus dat moet lukken!

Het was een mooie avond!

Marlies Geurts
Marlies Geurts
Medewerker Ondersteuning 040-2594520 / 620 email hidden; JavaScript is required

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht