Blog

Houdoe en bedankt!

Vandaag is het dan zover. Mijn laatste werkdag bij de Metropoolregio Eindhoven. Dit betekent dat ik na 10 jaar afscheid neem van deze organisatie en na 16 jaar van deze regio. In mijn 10 jaar in de regionale samenwerking heb ik ook de transitie doorgemaakt van SRE naar Metropoolregio. Een ware identiteitsverandering.

Samenwerking

Hart regio bron ED 250x201

Vandaag is een mooi moment om eens terug én vooruit te kijken. Waar kijk ik dan naar? Naar samenwerking, natuurlijk! Daar zijn wij van. Zoals we het zelf verkondigen op onze website: ‘Samenwerking is de sleutel tot het succes van de regio. Samen komen we verder.’ En dan kijk ik naar wat ik het beste ken: de dagelijkse praktijk van samenwerking met collega’s, intern en extern.

Samen werken

Waar ik me gelukkig mee prijs is dat ik samen met al mijn tientallen, honderden

Loesje 250x335

collega’s binnen en buiten de regio heb kunnen werken aan mooie opgaven. Ik heb zelf veel energie gehaald uit de gebiedsontwikkeling Rijk van Dommel en Aa, het Europese project PURE HUBS en het traject van de Integrale Strategie Ruimte die we momenteel aan het afronden zijn. Op een goede dag is samenwerken ook echt samen wérken! Natuurlijk, er waren ook minder goede dagen. Dat het niet vanzelf ging. Dat je het gevoel hebt dat je tegenover elkaar staat, in plaats van naast elkaar. Dat hoort erbij. Dat geeft niet. Zolang je maar een gezamenlijk doel voor ogen hebt, kun je best van mening verschillen over de aanpak.

Het kan, zolang je maar een gezamenlijk doel hebt. Urgentie voelt.

Samen kunnen en samen willen

SamenwerkenBasWolse2 330x250

Hoe doe je dat nou, samenwerken? Ergens op een website vond ik een behoorlijke opsomming van competenties die bij samenwerken horen: motivatie, hulpvaardigheid, omgang, verbondenheid, geven en nemen, assertiviteit, overtuigingskracht, verantwoordelijkheid, flexibiliteit, empathisch vermogen, sensitiviteit, luisteren. Een mooie lijst, die ongetwijfeld te bediscussiëren is, maar ik constateer dat het allemaal individuele competenties zijn. Samenwerking is zo sterk als de zwakste schakel. Elke partner moet gemotiveerd zijn, zich verantwoordelijk voelen, open staan voor de ander.

Het lukt, zolang je maar een gezamenlijk doel hebt. Urgentie voelt.

Een slotwoord

Ik wil iedereen met wie ik heb gewerkt in Zuidoost Brabant bedanken voor de afgelopen 16 jaar. Nu is mijn blik gericht op het westen: vanaf 1 juni ga ik aan de slag bij de provincie Noord-Holland. Mijn ervaring in samenwerken verwacht ik daar goed kwijt te kunnen.

Omdat na vandaag niemand me meer begrijpt als ik dit zeg, zeg ik het nu nog maar eens: houdoe! Het ga jullie goed.

Sander Mom

Procesmanager Ruimte

Sander 300 x 450

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht