Unieke samenwerking voor Brabantse Energiecorridor A58

Diverse partijen in Brabant slaan de handen ineen om ‘De Brabantse Energiecorridor’ te realiseren. De aanleiding voor deze uitdaging komt voort uit de verbreding van de A58. Rijkswaterstaat gaat deze snelweg de komende jaren op innovatieve wijze verbreden. Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijkheden voor het opwekken van duurzame energie. Rijkswaterstaat heeft al meerdere gemeenten langs de A58 uitgedaagd om met initiatieven te komen. Daaruit ontstond het idee voor de realisatie van De Brabantse Energiecorridor. Een herkenbaar lint in het landschap waarlangs door wind, zon en warmte een deel van de enorme energieopgave van Brabant gerealiseerd wordt.

 

De regio’s Hart van Brabant en Metropoolregio Eindhoven alsook de gemeente Breda, Enexis en Rijkswaterstaat hebben vandaag een intentieverklaring ondertekend waarin zij de plannen voor deze Brabantse Energiecorridor bekrachtigen.

 

Getekende intentieverklaring

 

Potenties en kansrijke locaties

Om dit initiatief goed van de grond te krijgen starten de betrokken partijen met een verkenning naar de haalbaarheid. Daarbij willen zij inzicht krijgen in de potenties en kansrijke locaties rond de A58 voor energiewinning maar ook voor transport en opslag van duurzame energie en warmte. Er is een projectgroep gevormd met vertegenwoordigers van alle betrokken partijen. Samen geven zij met dit initiatief invulling aan de Energieagenda van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat maar ook aan de Energie Agenda van de provincie Noord-Brabant, de Regionale Energiestrategie Hart van Brabant, Kansenkaart Metropoolregio Eindhoven, Atelier Stad Breda en de Regionale Energiestrategie West-Brabant en het strategisch plan Enexis groep. Het doel van deze strategieën is dat de regio's zich gaan concentreren op die elementen in de energieopgave waar op regionale schaal het verschil gemaakt kan worden.

 

Intentieverklaring A58Op de groepsfoto van links naar rechts: De heer H.A.G.M. van de Ven (Regio Hart van Brabant), De heer P.J. van Liempd (Metropoolregio Eindhoven), Mevrouw drs. K.M.A. Weustink (regionale directie Zuid-Nederland Rijkswaterstaat), de heer H. Visser (directeur Enpuls, Enexis Groep), de heer P.J.L.M. de Beer (Gemeente Breda).

 

 

 

 

 

 

Planning

Medio maart worden de eerste resultaten van het haalbaarheidsonderzoek verwacht. Op basis van deze resultaten wordt een plan van aanpak opgesteld voor het vervolg. In de loop van het voorjaar worden alle resultaten teruggekoppeld aan de bestuurders en directies van de samenwerkende partijen.

 

logos2

 

 

 

Naar overzicht

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Delen

FacebookTwitterLinkedIn