Actueel

Een bezoek aan Herenboeren

Regenen dat het deed, de middag van de 18de november! Regenen en waaien. Eigenlijk was het de slechts denkbare dag om de Herenboerderij in Boxtel – met uitgebreide rondleiding - te bezoeken. Een klein gezelschap, samen gebonden door de Metropoolregio Eindhoven waagde het erop. We hadden het afgesproken en dan doen we het, weer of geen weer!

Tijdens de koffie in de sobere bouwkeet langs de A2 van Eindhoven naar Boxtel was er een inleidend praatje van ‘Herenboer’ Boudewijn Tooren. Hij had uren kunnen vertellen over ‘zijn’ projecten. Meervoud, want inmiddels verspreidt het fenomeen Herenboeren zich als een olievlek over Nederland en zelfs een beetje buiten de landsgrenzen. Het bezoek dat Koning Willem Alexander bracht en het programma dat ‘Boer-zoekt-vrouw-Yvonne Jaspers’ eraan wijdde zal geholpen hebben, al is het concept sterk genoeg om ook zonder deze bijzondere gasten te overleven.

De uitgebreide rondleiding dreigde te verregenen, maar omdat Boudewijn Tooren zo’n inspirerend verhaal hield merkten we niet veel van regen en wind. En met laarzen aan kan je prima rondstappen op het land.

20191120 foto bij Nieuwsbericht over herenboeren

Wat houdt een Herenboerderij in?

Het is een coöperatieve herenboerderij en er wordt duurzaam voedsel geproduceerd voor de leden, die – dus - mede-eigenaar zijn van het bedrijf. De Herenboerderij in Boxtel bestaat sinds 2016. Het gaat om een bedrijf dat in principe alle producten zelf levert: er lopen varkens, kippen en (vlees)koeien in Boxtel en op het land worden allerlei groentes en fruit geproduceerd: in de zomer tomaten, paprika’s, boontjes, sla, enfin, je bedenkt het maar…. Ergens in Boxtel groeit het in de zomer. Nu in november konden we alleen nog bibberend rode kool, boerenkool en aarzelende kropjes veldsla in de kas bekijken. De varkens leken geen last te hebben van het weer. Op het stemgeluid van Boudewijn Tooren kwamen ze gillend af: betekende dat eten? Nee, het betekende geen eten, dat stemgeluid, maar wel een inspirerend en bevlogen verhaal dat zelfs dwars door regen en wind verwarmde.

Een prachtige middag en veel inspiratie over hoe het óók kan en hoe veel dingen in de transitie van de landbouw al aanwezig zijn. Dat is in deze moeilijke tijden wel eens fijn om te horen.