Blog

Een geweldige avond: de eerste Metropoolconferentie!

Onbekend maakt onbemind, zeggen ze wel eens… Dus wat doe je als je merkt dat een deel van je klanten eigenlijk niet goed weet wat je uitspookt en niet weet waar je zit? Juist: dan nodig je ze bij je thuis uit…

En als je dan ook nog een extra aanleiding hebt in de vorm van de tentoonstelling ‘Panorama Nederland’, dan weet je helemaal waar de volgende bijeenkomst zal zijn: in het huis van de Metropoolregio Eindhoven.

“Ja, maar”, zullen sommigen zeggen, “dat kan helemaal niet; het gebouw is niet berekend op zoveel mensen, de Vestdijk in Eindhoven staat al enige tijd op zijn kop, waar ga je parkeren? Mag het wel van de brandweer? ”, affijn allemaal beren op de weg. Gelukkig zijn wij van de Metropoolregio niet zo van beren op de weg. Die lok je weg, geef je een schup en je gaat voorwaarts.

Resultaat?

20190327 foto bij blog

Gisteren, woensdag 27 maart bulkte het gebouw van de actie. Om 11.00 uur stonden er een heel stel collega’s klaar om de ruimte leeg te maken. Vóór die tijd waren de ICT-ers al bezig geweest de computers los te koppelen. Alles moest aan de kant. De ambtenaren spuugden in hun handen en de trein begon te lopen.

En die hield pas op om kwart voor twaalf ’s avonds, toen alles weer op zijn plaats stond en de beveiligingsbeambte kwam om de deuren officieel en netjes volgens de regels te sluiten. Bekaf stonden we nog even na te praten op straat…

Het was een mooie dag: het Algemeen Bestuur keurde ons Samenwerkingsakkoord 2019-2022 goed en het Werkprogramma 2019 kreeg ook een hamerslag. Iemand zei “the proof of the pudding is in the eating…” met andere woorden: we moeten nu aan het werk: de pudding gaan eten en ophouden met erover praten…

Na de vergadering van het Algemeen Bestuur was er even tijd om een snelle hap te eten en daarna stroomde het gebouw al snel vol met bestuurders en raadsleden uit onze 21 gemeenten. En de opkomst was hoog! Een kleine 150 mensen luisterden naar de inleiding van John Jorritsma en naar een sterk verhaal van Rijksbouwmeester Floris Alkemade over de tentoonstelling ‘Panorama Nederland’ (waarin ook de toon van ‘AAN HET WERK! NU!’ overheerste).

Tijdens het ontroerende verhaal Annette Nobuntu-Mul werd het af en toe heel stil, echt héél stil. We kunnen van Zuid-Afrika veel leren, in dit geval vooral over hoe ‘goed nabuurschap’ (mijn wel heel vrije vertaling van het begrip ‘Ubuntu’) nodig is om dingen voor elkaar te krijgen. Je niet meer verschuilen achter procedures en regels, maar tevoorschijn komen, elkaar zien en erkennen en je werk doen. Een mooi slotakkoord van een geweldige avond!

U weet nu waar we zitten en wat we doen. Weet ons te vinden!

Marlies Geurts
Marlies Geurts
Medewerker Ondersteuning 040-2594520 / 620 email hidden; JavaScript is required