Blog

Niet in mijn frame

Vijf maanden was ik niet op kantoor. Nee, geen verre rondreis of een sabbatical, ik was ondergedompeld in luiers, volle wasmanden en beschuiten met muisjes.

En toen ik terug kwam, was er niet veel veranderd, nou ja er was een nieuwe website, een nieuwe collega en... een nieuw woord, 'framen'.
Als ik dat woord hoor, krijg ik kriebels! Het wordt te pas en te onpas gebruikt, maar weten we eigenlijk wel wat het betekent?

20200615 Afb bij blog Niet in mijn frame 15 november 2016

Wat is framen nu precies?

Op rijksoverheid.nl vond ik deze definitie: Framing is een overtuigingstechniek, waarbij je woorden kiest die - impliciet - aspecten van een situatie of probleem uitlichten. Framing kennen we vooral uit de reclame en de politiek. Door jouw boodschap slim te framen, stuur je de luisteraar in de richting van de door jouw gewenste interpretatie. En zorg je ervoor dat jouw frame het debat of de discussie domineert.

Met deze techniek zou het kunnen zijn dat een probleem maar van één kant belicht wordt. Daarmee zouden andere invalshoeken onderbelicht blijven. En daar krijg ik als 'samenwerker' de spreekwoordelijke kriebels van. Bij samenwerken past volgens mij geen overtuigingstechniek als framen. Daarbij hoort openheid, transparantie en heel belangrijk: vertrouwen. Vertrouwen in het proces, vertrouwen in de partners, vertrouwen om uit te kunnen spreken wat de belangen zijn, vertrouwen op een goed eindresultaat.

Het woord framen past naar mijn mening dus niet in een netwerksamenwerking. Dus als ik het woord 'framen' nog eens hoor, vraag ik "wat bedoel je daar nu mee?" Want dat woord past niet in mijn 'frame'.

Linda van Gerwen,
Netwerkregisseur Communicatie.

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht