Blog

Krabben waar het jeukt

Deze ochtend was het heerlijk fietsen door die heerlijke eerlijke droge vrieskou. Onderweg heb ik een dozijn mensen gezien die ijs van hun auto aan het krabben waren. Zonder uitzondering met een lopende motor. Ik zag zelfs een auto met draaiende motor, zonder dat de chauffeur in de buurt was. Die heeft kennelijk niet gelezen dat er gisteren in Vught een auto is gestolen terwijl de eigenaar in de tussentijd binnen aan het ontdooien was.

Het verbaast mij dat niemand krabt in stilte. Ik ben van het koud krabben. Voor zover ik weet is het stationair laten lopen van een koude motor vreselijk slecht voor motor en milieu. Een onderbouwing hiervoor heb ik niet kunnen vinden op internet, wel claims dat wetenschappelijk onderzoek dat uitgewezen heeft.

In ieder geval zijn er wel wat feiten die pleiten tegen het krabben met draaiende motor. Zo warmt de motor niet snel op als de auto stilstaat, is de verbranding niet effectief en sta je dus te krabben in heel vieze lucht. Eerst krabben, dan wegrijden dus.

20200615 Afb bij blog Krabben waar het jeukt 30 november 2016

Wat van internet geplukte tips:

  • om ijsvorming te voorkomen: wrijf de ruit aan de buitenkant in met een doormidden gesneden aardappel;
  • anti-ijsdeken op de voorruit of al 's avonds krabben, het ijs zit er dan nog niet zo vast op en omdat de ruit al is afgekoeld is er geen verdere ijsafzetting;
  • om dampaanslag aan de binnenkant te voorkomen: de ruit inwrijven met shampoo;
  • wegrijden na het krabben in een lage versnelling zodat de motor snel warm wordt, met de kachel ergens op de middenstand, met de ramen open, ter voorkoming condensvorming aan de binnenkant van de ruit;
  • gebruik de airco even. Dat werkt beter en kost minder energie dan langdurig gebruik van de achterruitverwarming of de warmteblazer. Bovendien moet je 'm ook in de winter af-en-toe aanzetten om schimmelvorming te voorkomen.

Mijn verzoek aan de heren en dames automobilisten: graag krabben vóór het aanzetten van de motor. Bij voorbaat dank van al die fietsers die net als ik echt kunnen genieten van zo'n prachtige fietstocht naar het werk.

Berry de Jong
Berry de Jong
Procesmanager Mobiliteit 040 2594 566 email hidden; JavaScript is required

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht