Blog

Aanraken is kopen…

Afgelopen woensdag mocht ik, in mijn functie van procesmanager detailhandel en bedrijventerreinen,  voor het eerst aanwezig zijn bij het RRO van de provincie Noord-Brabant; het Regionaal Ruimtelijk Overleg. Zo’n twee keer per jaar worden alle bestuurders door de gedeputeerde bijgepraat over beleid en andere zaken waar de provincie zich mee bezighoudt. Er vindt afstemming plaats en de provincie houdt op deze manier vinger aan de pols bij de diverse ontwikkelingen in de regio.

Omdat wij van de Metropoolregio bij uitstek bezig zijn met regionale afstemming, zijn we ambtelijk flink vertegenwoordigd bij dit overleg.

Het is altijd weer interessant om te zien hoe bestuurders denken over regionale zaken. Tijdens dit overleg wordt duidelijk dat het voor veel bestuurders toch nog lastig is om over lokale grenzen heen te kijken. Soms dreig je als lokale bestuurder klem te raken tussen de belangen: lokaal versus regionaal, versus provinciaal.

Het frappante is dat er de maandag na het RRO een artikel in de krant staat van Frans Stienen, wethouder van Helmond met de titel: 'Maak één gemeente van Zuidoost-Brabant'.

Hij was ook aanwezig bij het RRO en ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat hij dezelfde constatering heeft gedaan als ik.

We zaten in De Kazerne in Eindhoven, een prachtige, industrieel ingerichte locatie op loopafstand van het kantoor van de Metropoolregio. Toen ik binnenkwam, viel het me meteen op: er staat en hangt veel hippe kunst. Er was een groot, zwart, ongeveer 1,50 meter hoog kunstwerk dat wel iets weghad van een blok. Het nodigde uit om je kopje koffie op te zetten of tegenaan te gaan leunen. Dat was denk ik ook de reden dat dit bordje erop stond: 'Aanraken is kopen'.

20200615 Afb bij blog aanraken is kopen 6 december 2016

Zou die tekst, dat 'doordenkertje', beeldend zijn voor de wijze waarop de gemeenten zitten in de regionale samenwerking?

Ans Leloux
Ans Leloux
Projectleider Landgoed Gulbergen 040 2594611 email hidden; JavaScript is required

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht