Veel gemeenten in de MRE hebben te maken met aanvragen van stoppende agrariërs die een sloopverplichting en/of wens tot terugbouw hebben. Aanvragen waarbij het soms lastig is hier op een passende manier mee om te gaan omdat bijvoorbeeld het beleid er niet altijd is/niet altijd goed aansluit op de actuele ontwikkelingen. Welk beleid hebben andere gemeenten hieromtrent en wat zijn de ervaringen hiermee? Om ervaringen te delen en te leren van hoe collega’s in andere gemeenten dit aanpakken, heeft de Metropoolregio Eindhoven op 12 februari 2025 een eenmalige werksessie georganiseerd. Met 15 deelnemers was de sessie goed bezocht.
De gemeenten Someren en Son & Breugel gaven een presentatie van het beleid voor sloop en terugbouw wat in die gemeentes vastgesteld is. Het voeren van beleid op dit onderwerp geeft houvast in het gesprek om de juiste ontwikkeling op de juiste plaats in het buitengebied te faciliteren. Zonder beleid is het onderbouwen van deze afweging lastig.
Het opstellen van beleid kost inspanning aan de voorkant, maar levert later meerwaarde op. Voorbeelden van beleid of instrumentarium dat kan helpen zijn: grenzen voor maximale herbouw, een sloopfonds, groenfonds of sloopsubsidie.
Het is belangrijk vroegtijdig gebiedsgericht na te denken over welke functies je wenselijk vindt in een bepaald deel van het buitengebied. En dus ook welke functie je toestaat op een vrijkomend agrarisch erf. Wat is het effect van deze nieuwe functie op de omgeving en wat heeft deze functie nodig om te floreren? Denk bijvoorbeeld na over hoeveel extra verkeersbewegingen deze functie gaat genereren. Of is het noodzakelijk voor de doelgroep van de functie om de locatie met het openbaar vervoer te bereiken? Kun je deze voorwaarden realiseren op de locatie?
MRE verkent welk vervolg deze werksessie moet krijgen.