De Metropoolregio Eindhoven (MRE) en de Federatie Energiecoöperaties Zuidoost-Brabant (FEZOB), starten een samenwerking om de energietransitie in de regio te versnellen. Met een subsidie van de MRE krijgt de FEZOB de kans om lokale energiecoöperaties verder te professionaliseren en de samenwerking met gemeenten te versterken. Jan-Willem Slijper (regionaal bestuurlijk trekker Gebouwde Omgeving en wethouder duurzaamheid gemeente Best) en Rudy Snel (voorzitter van de FEZOB) op hebben op maandag 19 mei 2024 deze samenwerking ingeluid tijdens een kick-off meeting.
Jan-Willem Slijper: “Het is een mijlpaal dat de FEZOB met subsidie van de MRE aan de slag kan om hun impact in de regio te vergroten. Ook is het bijzonder dat zoveel gemeenten in de regio hun samenwerking met lokale energiecoöperaties willen verstevigen, dat is een goed teken voor zowel de lokale energiecoöperaties als voor de energietransitie in zijn algemeen”.
Met de subsidie gaan de lokale energiecoöperaties van Zuidoost Brabant, verenigd in de FEZOB, werken aan 4 onderwerpen: het professionaliseren van de bedrijfsvoering; kennisdeling en kennisontwikkeling; communicatie; en ontwikkeling van nieuwe (innovatieve) samenwerkingsprojecten. Het eerste onderwerp, professionalisering, is bijvoorbeeld van belang zodat, Rudy Snel: “lokale energiecoöperaties als volwaardige partner samen kunnen werken met gemeenten aan verschillende energieopgaven, zoals de ondersteuning van inwoners bij verduurzaming”.
Daarnaast starten de gemeenten Bladel, Reusel-De Mierden, Oirschot, Bergeijk, Veldhoven, en Deurne met een traject om de samenwerking met hun lokale energiecoöperatie te verstevigen. Rudy Snel: “De MRE gemeenten en lokale energiecoöperaties hebben een gezamenlijke opgave: de energietransitie. Samenwerking is belangrijk om verder te komen in de energietransitie, maar deze vorm van samenwerken is voor veel gemeenten ook nieuw. In andere gemeenten wordt al wel samengewerkt met energiecoöperaties, maar die samenwerking kan ook weer verder uitgebouwd worden’. De gemeenten en coöperaties worden in dit traject ondersteund door koepelorganisatie Energie Samen.
Een lokaal energie-initiatief of energiecoöperatie is een groep mensen die samen hun dorp, stad of wijk duurzamer willen maken. Dat doen ze door met buurtgenoten duurzame energie of warmte op te wekken of de buurt helpen met energie besparen. Energiecoöperaties spelen een belangrijke rol in de verduurzaming van buurten – van het adviseren van bewoners tot het lokaal opwekken van duurzame energie. Door de samenwerking kunnen zij hun impact vergroten en hun kennis beter delen.
Kick off bijeenkomst op 19 mei 2025