Blog

Vrienden voor het leven

De deelnemers van het Atelier Ruimte voor Energie #3 afgelopen donderdag kregen wat vragen voorgelegd tijdens de paneldiscussie. Eén daarvan was hoe zij denken dat het grote publiek tegen energietransitie aankijkt. De meerderheid schaarde zich achter de stelling dat er in toenemende mate besef van urgentie is en bereidheid tot handelen.

Dat zie ik ook wel, maar ik constateer dat het vooral ‘leuk moet blijven’. Nieuwe technieken worden graag gebruikt als excuus om de hete aardappel door te spelen, zeker als er een fiscaal voordeeltje mee te behalen is.

Maar de innovaties zijn nog lang niet zo ver dat zij ons extravagante energiegebruik volledig met duurzame en hier in de regio opgewekte energie kunnen faciliteren. We doen er goed aan om innovaties te gebruiken om onze energiewinning te vergroenen.

vrienden voor het leven

Maar de verdubbellaar zit ‘m in het aanpassen van ons gedrag aan de mogelijkheden van de nieuwe energiebronnen. Met het besef dat een vriendenmodel voor energietransitie realistischer is dan een verdienmodel op korte termijn.

En wat is er nou mooier dan vrienden voor het leven te zijn?

Berry de Jong,

Netwerkregisseur Energietransitie.

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht