Blog

Klimaat(recht)vaardig

Energietransitie krijgt veel aandacht in de pers. Terecht, want dit is één van de grootste uitdagingen van onze tijd. Afgelopen zaterdag in de krant: Lilian Marijnissen die een nieuwe term ‘klimaatrechtvaardigheid’ presenteert. In het artikel stelt de frontvrouw van de SP dat bij grote bedrijven meer te halen is dan bij de gewone man, die ‘maar’ voor 20% van de uitstoot verantwoordelijk is. Dat kan wel kloppen, maar iedereen moet aan de bak, ook de gewone man. Wijzen naar anderen leidt niet tot de noodzakelijke actie.

Er zijn ook mensen die niet strijden niet voor klimaatrechtvaardigheid, maar werken aan klimaatvaardigheid. In Boekel realiseren de bewoners enthousiast hun Ecodorp, met slimme oplossingen die kleine beetjes helpen, maar die bij grootschalige invoering ervoor kunnen zorgen dat al onze huizen energieneutraal zijn.

20200809 afb 1 bij blog klimaatrechtvaardig

Enkele prachtige ideeën:

  • toepassen van het super-isolerende glasschuim, een restproduct van glasrecycling;
  • een circulaire douche die water zuivert voor direct hergebruik;
  • muren van kalkhennep die enorm goed isoleren en (ook binnenshuis) het klimaat verbeteren door de CO2 op te slaan;
  • het gebruik van een 'Solarfreezer' voor de opslag van warmte.

Er is veel meer mogelijk èn nodig dan een paar zonnepanelen op het dak en huizen isoleren met de gangbare materialen. Raar eigenlijk dat we de ontwikkeling van duurzame woningen niet ècht serieus aanpakken en overlaten aan de conservatieve bouwsector en wat bevlogen amateurs. Zit hier geen uitdaging voor de Metropoolregio Eindhoven en een kans voor de transitie van het landelijk gebied?

Berry de Jong
Berry de Jong
Procesmanager Mobiliteit 040 2594 566 email hidden; JavaScript is required

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht