Blog

Prachtig fietsweer

SQ_WEB_1x1_170531_BDJ4785
Eigenlijk is het altijd prachtig fietsweer. Er zijn mensen die een kick krijgen van tegenwind met hagel, maar zelf geniet ik het meest van dagen als vandaag: lekker zonnetje, beetje wind, genoeg om te koelen maar niet merkbaar in de benen.

Het mooie van fietsen is ook dat je goed om je heen kunt kijken. Dan zie je op een dag als deze dat andere fietsers ook genieten. Minder blij keek een Aziatisch meisje dat met een mondkapje op fietste. Ik vroeg me af of dat nou echt nodig is in Nederland. Uiteraard is het niet prettig als je een vliegje naar binnen hapt, maar verder?

De Universiteit van Utrecht en het Planbureau voor de Leefomgeving hebben de gezondheidseffecten van fiets en auto naast elkaar gezet. Gekeken is naar de korte ritten. Als je daarvoor de fiets pakt in plaats van de auto, dan ga je 1 tot 40 dagen eerder dood door het meer en dieper inademen van vervuilde lucht. Ook de ongevalskans is groter op de fiets en dat kost de gemiddelde fietser 5 tot 9 dagen van zijn leven.

Maar laat dat je niet afschrikken, dit wordt ruimschoots gecompenseerd, want de extra dagelijkse beweging levert een langer leven op van 3 tot 14 maanden. Fietsers leven langer en zijn gezonder (ruim één dag minder ziekteverzuim per jaar volgens TNO) en een fietsrit is toch veel meer genieten dan een autorit. Laat die kans niet lopen!

Berry de Jong,

Netwerkregisseur Energietransitie.

Berry 300 x 450

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht