Blog

‘Een feest van herkenning’, bezoek aan de Metropoolregio Rotterdam Den Haag

Het was half 10 toen ik thuis kwam van een ontzettend leuke excursie naar de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Op de bank, vertelde ik mijn man over de excursie. Samen met mijn collega Helmi had ik de excursie georganiseerd. En ondanks dat we dachten dat we alles goed hadden geregeld, is het toch altijd even spannend of alles volgens planning verloopt. Gelukkig kon ik terugblikken op een leerzame, leuke en gezellige dag.

Naar den Haag

Ruim op tijd kwamen we aan bij The Hague

160419_4195009

Elly Blanksma, vicevoorzitter Metropoolregio Eindhoven

Security Delta Campus in Den Haag. De gemeentesecretaris van de gemeente Den Haag en Secretaris-Generaal van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Annet Bertram heette ons welkom. Daarna ging Elly Blanksma kort in op het belang van de regio’s als economische motor van Nederland en de samenwerking in onze regio.

160419_4195017

Annet Bertram over de MRDH

Vervolgens vertelde Annet Bertram over de samenwerking in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Voor welke opgaven staan zij als regio en hoe de samenwerking is georganiseerd. Ze vertelde dat zij – net als wij - gestart zijn met de evaluatie van de regionale samenwerking. Haar verhaal was een feest van herkenning, maar er zijn ook verschillen, zoals de besluitvorming en het betrekken van raadsleden.

Twee enthousiaste raadsleden vertelden hoe zij samenwerken in adviescommissies en hoe de zienswijzeprocedures verlopen. Aansluitend daarop gaf Ton Dijkmans een pitch over de Raadstafel21 en konden er over en weer vragen aan elkaar gesteld worden. Ik vond het erg interessant om eens bij een collega Metropool in de keuken te kijken en de overeenkomsten en de verschillen te zien. Het werd al snel duidelijk dat we als regio’s veel dezelfde uitdagingen hebben. Wil je meer weten over hoe de MRDH werkt, kijk dan op http://mrdh.nl/bestuur

160419_4195033

In gesprek met de raadsleden

Presentatie The Hague Security Delta

160419_4195041

Jannet Wiggers, bedankt de start-ups voor hun presentaties

De ochtend sloten we af met een presentatie over de samenwerking op The Hague Security Delta Campus. Gevolgd door drie directeuren van startende bedrijven (start-ups) die vertelden over waarom voor hen de campus belangrijk is voor de innovatie en ontwikkeling van hun bedrijven. Eén van de start-ups, X-Systems komt uit Eindhoven en heeft nu ook een vestiging in Den Haag.

Rondleiding Maastunnel

Tijdens de lunch was er tijd om nog even ervaringen te delen met collega’s van de MRDH. Vervolgens gingen we naar Rotterdam voor een rondleiding door de Maastunnel. Dit nationaal monument wordt de komende jaren gerenoveerd en dat heeft grote gevolgen voor de bereikbaarheid van de stad. Tijdens de

160419_4195103

De roltrappen

Rondleiding werden we meegenomen naar de ‘kelders’ van de tunnel. We zagen de onderkant van de roltrappen, de controlekamer en de ventilatoren. Ook was het bijzonder om te horen dat de tunnel in 1942 geopend is, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ondanks dat de tunnel een paar keer opgeblazen dreigde te worden, wisten de Rotterdammers de tunnel toch te behouden.

160419_4195143

In de watertaxi

Na een interessante rondleiding brachten de watertaxi’s ons naar de overkant van de Maas. Daar kregen we een presentatie van Hein Pierhagen, manager bereikbaarheid van de gemeente Rotterdam. Hij vertelde ons over de voorbereidingen die nodig waren, voordat de renovatie kon starten. En wat het afsluiten van de tunnel betekent voor de stad op het gebied van veiligheid en bereikbaarheid. Iedere schakel in het proces is belangrijk, en als er ergens aan een tandwiel gedraaid wordt, moet iedereen meebewegen. Een erg complex, maar erg interessant proces. Na de presentatie was het tijd voor ontspanning. In een leuk restaurant kon er tijdens een walking diner informeel met elkaar worden gesproken.

Tot slot

Het was een mooie dag. Ik vond het prettig om eens in een andere omgeving met raadsleden, bestuurders, ondernemers en vertegenwoordigers van kennisinstellingen te praten. Je leert elkaar toch op een ander manier kennen als je de hele dag met elkaar op pad bent. En ik ben er van overtuigd dat dat het samenwerken alleen maar makkelijker maakt. Ik kijk uit naar de volgende ontmoetingen. En natuurlijk naar de volgende excursie!

Linda van Gerwen,

Netwerkregisseur.

Linda_150911_1121

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht