Blog

Masterclass ‘Wind’ van Coöperatie Zuidenwind

Wat moeten we met wind? Buigen we voor ‘windmolenterreur’ en andere weerstand of kunnen we gewoon niet zonder? Feit is dat we voor de afspraken van ‘Parijs’ veel energie moeten gaan opwekken in Nederland en ook in onze regio. In de Regionale Energiestrategie kijken we hoeveel mogelijk is.

De realisatie van windparken kan ook soepeltjes verlopen. Coöperatie Zuidenwind heeft daar ervaring in en deelt de kennis met ons. Het was een inspirerend bezoek aan hun burgerwindmolen De Coöperwiek in Neer afgelopen donderdag.

Het toverwoord voor wind mee, is ‘participatie’. Zuidenwind heeft hiervoor een prachtig model ontwikkeld en met succes toegepast.

In eigen hand houden van de ontwikkeling van wind dus, met een actieve en betrokken rol van alle omwonenden bij de ontwikkeling en de exploitatie. En met het binnen de omgeving houden van de aantrekkelijke opbrengsten. Dus geen scheve ogen omdat één boer de grondvergoeding opstrijkt, maar alle belanghebbenden die vooraf samen een eerlijke verdeling bedenken. Geen weglek van opbrengsten (voor een groot deel bestaand uit subsidie) naar buitenlandse investeerders, maar dit geld gebruiken voor de energietransitie. En de mogelijkheid voor omwonenden en plaatsgenoten om risicoloos mede te financieren tegen een mooie rente van 5%.

Ook kan de gebruikelijke bescheiden storting in een omgevingsfonds voor ‘leuke dingen’ verdubbeld worden.

Kortom: als de gemeenten dit model samen door ontwikkelen tot een eigen regionaal model voor wind, dan zou wind zomaar een zonnige toekomst kunnen hebben.

Berry de Jong
Berry de Jong
Procesmanager Mobiliteit 040 2594 566 email hidden; JavaScript is required

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht