Blog

In Vino Veritas

Een cabaretier van enig gewicht zei op televisie met een uitgestreken gezicht: "Humor is een serieuze zaak!". Toen ik uitgelachen was, kon ik het alleen maar met hem eens zijn. Zo zijn er nog meer dingen een serieuze zaak: samen eten, zorg voor elkaar, hoffelijkheid, het geven van cadeaus.

De mores van het geven van een cadeau is een delicate, ik heb in mijn lange, lange arbeidzame leven heel wat recepties, verjaardagen en ander feestleed meegemaakt, overigens vooral vanaf de àchterkant van de cadeau-tafel. Met een stralende glimlach nam ik de cadeaus van de gast aan, pakte ze uit en zette ze op de verzameltafel. Innerlijk af en toe hoofdschuddend over zoveel vooral géén originaliteit. Maar... ˜het eeuwige flesje wijn' blijkt onuitroeibaar en dus vormde het ook bij de Metropoolregio een soort basis voor de wijnrij tijdens recepties.

Als we een echt origineel, specifiek cadeau weten bij een afscheid krijgt de persoon in kwestie dat cadeau... mits het natuurlijk binnen de marges van het toegestane budget blijft. Maar voor de rest was het hard nodig de voorraadkast eens aan te vullen met een paar mooie flessen.

Dus togen twee collega's - één die wat van wijn weet (da's een understatement) en één die er niks vanaf wist, maar wel veel boerenverstand heeft en een open mind - vanochtend naar Bart's Wijnkoperij in Eersel.

Nou, Bart ging los; hij was bijna niet te houwen! Binnen de kortste keren smeet hij rood en wit op de tafel (uiteraard zette hij ze voorzichtig neer; de flessen zijn heel gebleven) en had hij de prachtigste verhalen over moedige en creatieve wijnboeren en -boerinnen, etiketten, kunstenaars, bovenkanten en onderkanten van de markt!

20200615 Afb bij blog in vino veritas november 2016 Bart van Bart's wijnkoperij en collega Dick Rozema

Bij de verhalen over lef en vurig en rood en uniek en samenwerking veerden mijn beide collega's extra op: dáár gaat het om: het vermogen van ons 'Metropoolregio Eindhoven' om vuurtjes op te stoken, te verbroederen, bruggen te bouwen, projecten van de grond te tillen (ook als die grond wat stug is om te bewerken), dàt wilden we terug zien in de keuze voor de wijnen.

Bart snapte het, keek eens goed naar zijn rekken en stelde twee witte en twee rode wijnen voor, die mooi binnen het budget bleven èn vertegenwoordigen waar wij voor staan.

Kijk maar eens goed naar de foto... een van deze flessen krijgt u misschien uit handen van een van mijn collega's bij een feestje of een afscheid. Je zou er bijna een gelegenheid voor gaan verzinnen.

Dus als u een van ons in de rij ziet staan bij een receptie met een saai-ogend flesje onder de arm, dan weet u: dat is niet het obligate flesje, er zit een verhaal achter!

20200615 afb 2 bij blog in vino veritas november 2016

Marlies Geurts
Marlies Geurts
Medewerker Ondersteuning 040-2594520 / 620 email hidden; JavaScript is required

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht