Blog

Gastblog: Slim de schouders eronder

Metropoolregio Eindhoven? Eindhoven een metropool, wat denken ze wel niet?

Ik begrijp best dat dat de eerste gedachte is van mensen in De Peel, de Kempen en Helmond. Ik werk bijna dertig jaar als journalist in Zuidoost-Brabant en ken de gevoeligheden. De invloed van de grote stad wordt overal gevreesd want de eigenheid zit in de genen van Helmonders, Peellanders en Kempenaren. Zelfs in die van de Stratummers, de Gestelnaren en de Strijpenaren.

De wereld globaliseert, Europa wordt steeds groter. Mensen verlangen naar overzichtelijkheid. Daarom begrijp ik ook heel goed dat ze wethouder Henk willen kunnen bellen als de buurman illegaal een schutting optrekt.

Ik ben geen voorstander van grootschalige herindeling. Samenwerking is wel nodig. De regio is van ver gekomen. Nadat DAF instortte en Philips vertrok hebben bestuurders samen de schouders er onder gezet. Dat gebeurde mede dankzij de landelijke overheid, die hielp bij het opzetten van de High Tech Campus, waar mensen uit de hele regio een baan vonden.

Uiteindelijk werden we de slimste regio van de wereld en zelfs mainport, weer met hulp van de landelijke overheid die opnieuw de krachtenbundeling in de regio honoreerde. Nu het gebied een mainport is geworden is het meer dan ooit noodzakelijk samen te blijven werken en die status en die geldstroom vast te houden. Dat laatste is niet egoïstisch, het hele land profiteert er van.

Om al die mensen werk en een aangenaam leven te bieden moeten bestuurders samen nadenken over vragen als: waar willen ze werken, wonen, recreëren en hoe kunnen ze snel bij die voorzieningen komen? Die vraagstukken kun je alleen oplossen als je over de gemeentegrenzen heen kijkt. Stel je voor dat een wethouder uit de Peel zou zeggen: mijn inwoners zoeken het maar uit hoe ze op hun werk bij ASML of op de Venco-campus komen.

Wat te denken van al die expats die de economie een boost geven? Een slimme jongen uit India of een slim meisje uit Pakistan kan ook kiezen voor Londen of New York. Hoe verleid je die naar de Metropoolregio Eindhoven te komen om mee te bouwen aan welvaart?

Bestuurders die het beste voor hebben met hun inwoners moeten zich er voortdurend van bewust zijn dat de welvaart van hun kiezers gebaat is bij een sterke regio. Hecht niet te veel aan die naam Metropoolregio Eindhoven. Eindhoven is geen metropool. De naam staat symbool voor al die bestuurders, ambtenaren, ondernemers en onderwijsinstellingen in de regio die samen telkens weer de schouders er onder zetten en zo slim zijn dat ze daar geld voor los weten te peuteren in Den Haag. Zit niet in over verlies van eigenheid. De gemeenschapszin verdwijnt niet uit Bakel, Oirschot, Asten of Bergeijk als  bestuurders onder de vlag van de Metropoolregio samen nadenken over de beste plek voor bedrijventerreinen, betere verbindingen en goede plekken om te wonen. Die lokale saamhorigheid zit namelijk in de genen.

Jan de Vries,
regiojournalist.

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht