Empowered by Robots

Staf Depla wel geknipt niet geschoren

 

Eindhoven staat echt anders op de kaart dan 10 jaar geleden. Gisteren was het hartstikke druk tijdens de Dutch Design Week, moest echt omrijden om mijn auto kwijt te raken. Maar het was wel de moeite waard.

In het Klokgebouw was er een symposium ‘Empowered by Robots’, een initiatief van Staf Depla en Jos Verhoeven van de Start Foundation. Een inspirerende middag, die nu eens niet over robotisering als bedreiging - het ‘Terminator Schwarzennegger-syndroom’ - maar over een kans ging. Niet de vergelijking van de wedstrijd tussen mens en paard bij hardlopen, maar de mens óp het paard.

 

Veel inspirerende voorbeelden, met vuur verteld.

 

Over toepassingen in de revalidatie van mensen, over hulpmiddelen die mensen met beperkingen weer nieuwe kansen geven. De positieve impuls die robots op jongeren met autisme of ouderen met Alzheimer hebben, is verrassend en opent vaak meer mogelijkheden, dan via de traditionele aanpak.

 

Staf geknipt 300x350Foto van Brainport IndustriesVoorbeelden variërend van de huishoudelijk hulp in de thuiszorg tot een uitzendbureau van robots. Met als accolade: het geeft mensen juist meer mogelijkheden om zich met echt relevante dingen bezig te houden.

Goed zo’n contrapunt in allerlei poolnachtverhalen, zoals “het gaat miljoenen banen kosten” of “de robot de baas”. Veel angstbeelden zijn vaak gebaseerd op Amerikaanse economische modellen en kijken niet naar de veel positievere insteek in bijvoorbeeld Oost-Azië.

 

Het hoogtepunt? Gewoon een kapper met een dwarslaesie, die door een aangepaste rolstoel die bij toverslag omhoog bleek te kunnen komen, zijn werk weer kon doen. Dat demonstreerde hij ook door en plein public de haren van Staf Depla te knippen.

 

Een mooie bijeenkomst, wel een beetje weinig wethouders. Ik denk wel dat wij in de werkplaatsen Strategie Economie en Arbeidsmarkt na zouden kunnen denken, wat wij als lokale overheid in positieve zin met deze ontwikkeling kunnen doen. Al is het maar bewustwording.

 

En tegen die tijd heeft Staf zijn wilde manen weer terug!

 

Paul van Leeuwen,

Netwerkregisseur Arbeidsmarkt.

Paul 300 x 450

 

Naar overzicht

Delen

FacebookTwitterLinkedIn