Blog

Energierijke gesprekken tijdens ‘Diner Pensant’

Afgelopen dinsdagavond 19 februari schoven collega’s Berry en Hans in Restaurant 1910 aan bij het Diner Pensant ‘ Energy 4 Mobility’. Een door enkele partijen georganiseerde bijeenkomst om samen de energietransitie in de gebouwde omgeving en slimme en duurzame mobiliteit duurzaam te versnellen.

Diner pensant 1

Het werd een mooie avond met een mooie diversiteit aan tafelgenoten, waarmee de organisatie een unieke gelegenheid wilde creëren om nieuwe ontmoetingen en co-creatie uit te lokken. Onder leiding van enkele tafelheren (waaronder ondergetekende) werden de tafelgasten uitgenodigd om samen de twee belangrijkste economische en strategische opgaves van de stedelijke gebieden van Nederland te bespreken: de transitie naar een duurzame energievoorziening en het realiseren van duurzame mobiliteit. Dit om de steden van Nederland leefbaar en bereikbaar te houden. Het opschalen en versnellen van innovaties op dit gebied moet in de komende tijd gebeuren. Van technology push, naar market pull.

Tijdens het diner kwamen onder meer de volgende vragen aan bod: Op welke manier creëren we nu in de komende tijd de juiste omgevingen waarin nieuwe innovaties ook hun verdienmodel kunnen valideren?. Hoe kunnen we de kennis en talent van de regio van Brainport en Brabant inzetten en valoriseren? Welke initiatieven, programma’s en projecten zijn er en hebben we dan nodig om te komen tot een market pull van deze innovaties? Wie kan en gaat wat doen om meer integraliteit en cross over tussen programma’s en projecten tussen deze domeinen mogelijk te maken? Wat hebben we daarvoor nodig?

Diner pensant 3

Veel deskundigheid en (eigen)wijsheid was aanwezig die avond; iedere gast vanuit diens eigen expertise en organisatie. De wijn vloeide en de ingebrachte punten werden naarmate de avond vorderde steeds gepassioneerder overgebracht. De rol die die iedere tafelgast in dit vraagstuk heeft mag dan divers zijn, maar de uitdaging van de opgave werd door een ieder gedeeld. Op de voorgeschotelde dis viel eveneens weinig aan te merken. Een niet te onderschatten energiebron voor een levendige discussie. Zoals Bertolt Brecht al schreef: 'Erst kommt das Fressen, dann die Moral'.

Hans van de Louw,
Procesregisseur.

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht