Blog

D'r was vlaai

We sparren over onderwerpen voor blogjes, mijn collega en ik. Als je eenmaal begint met bloggen moet je proberen de stroom gaande te houden, niks dodelijkers dan een website waar niks op gebeurt, dat leerde ik al van echtgenoot, die al een jaartje of tien een min of meer succesvolle stroom gaande houdt.

Ik had wel een rijtje onderwerpen, maar je kunt als je voor een min of meer 'zakelijke' website blogt niet zomaar alle meningen de wereld in slingeren. Ik wilde bijvoorbeeld heel graag eens bloggen over ambtenaren-jargon, omdat ik in mijn lange ambtelijke leven al zo'n beetje alle ergernissen daarover door mijn hoofd heb horen jagen.

Maar ja, diezelfde ambtenaren zijn ook je 'meestal goedwillende“ collega's en in 99 procent van de gevallen bedoelen ze het ook goed. De enkeling die erop uit is met zijn ambtenarentaal de burgers om de tuin te leiden, is meestal snel uit mijn gezichtsveld verdwenen. Hij ziet de dreiging uit mijn ogen spruiten en voelt mijn vingers op zijn zere plekken, dus houdt hij afstand. Hetgeen wijs is!

Voor het overige heb ik zoals gezegd alleen aardige en goedwillende collega's. Maar ze kunnen me een partij moeilijke taal hanteren in brieven en vergaderingen! mijn vingers jeuken! Als het te bont wordt op papier vervoeg ik me meestal ten burele van de schrijver, maar in vergaderingen waar ik notuleer heb ik het maar op te schrijven, punt uit! Een notulist heeft geen mening.

En als notulist was ik gisteren bij het TOVER-overleg. Daar heb je de eerste term al: TOVER staat voor Thema Overleg Verkeer en Vervoer. Het is een ambtelijk overleg dat de bestuurders die beslissingen moeten nemen over Verkeer en vervoer voorbereidt en ondersteunt. Ze vergaderen een keertje of zes per jaar en doen dat als regel een week of twee vóórdat de bestuurders bij elkaar komen, zodat die goed beslagen ten ijs kunnen komen.

Wat was het geval: het viel mee! Het viel reuze mee. Gelukkig had ik van te voren de belangrijkste afkortingen even nagevraagd. Wist u dat RVT staat voor Regionaal Verkeersteam en RUP voor Regionaal Uitvoeringsprogramma? Nog één uitleg van een afkorting en u had de vergadering mee kunnen volgen: GGA staat voor Gebiedsgerichte Aanpak

20200615 Afb bij blog dr was vlaai 8 november 2016 De collega's van het TOVER-overleg aan het werk in de raadszaal van het gemeentehuis van Cranendonck

Het moet gezegd: ze begonnen op tijd, geen Brabants Kwartiertje: ontkrachting van het cliché. Er was vlaai omdat de collega die de provincie vertegenwoordigde voor het laatst was (ze wordt adequaat vervangen, maakt u zich geen zorgen): bekrachtiging van het cliché. Het overleg duurde lang, maar was nergens saai. En er was jargon, maar niet onoverkomelijk en de taal van deze tijd diende zich ook aan: 'schiet mij maar lek' en 'wees niet het braafste jongetje van de klas'.

Ik had om kwart voor één een lam rechterhandje en een suizend hoofd, maar na de rit naar huis en twee eikes op een boterham (bekrachtiging van het cliché), werkte ik de vergadering toch in twee klokuren uit.
Pfoe... klaar!

Marlies Geurts
Marlies Geurts
Medewerker Ondersteuning 040-2594520 / 620 email hidden; JavaScript is required

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht