Blog

Onze Brainport Nationale Actieagenda is in Den Haag!

Woensdag 5 april was een belangrijke dag voor onze regio: de Brainport Nationale Actieagenda werd aangeboden in Den Haag.
Een ‘brede delegatie’ reisde in de spelersbus van FC Eindhoven af naar het Mauritshuis.

20170405 Foto1 spelersbus Actieagenda

We waren immers trots! Trots op het aanbod dat we gingen neerleggen bij het nieuw te vormen kabinet. We willen werk maken van de gezamenlijke actieagenda van Rijk en Regio!

Het programma startte met een speech van VNO-NCW-voorman Hans de Boer. Om het huidige belang van Brainport te duiden greep hij even terug naar het verleden: zonder Philips en de gebroeders van Doorne zou er geen High Tech in Nederland zijn en kon dus ook geen nieuw talent bovendrijven...

Hij complimenteerde de regio: er ligt nu toch maar mooi een Actieagenda, met een duidelijk nationaal belang; voorheen lag de focus toch meer op de regio zelf. En nog wat: om nationaal de verbindingen/aansluiting te versterken, blijft ook bereikbaarheid van belang: binnen een uur van de Regio in de Randstad.

Nicholas Davis, lid van het World Economic Forum hield een interessante speech over de toekomst van Nederland en de transitie naar de ‘Vierde industriële revolutie’.

En toen was het tijd voor verdere inhoudelijke verdieping in een vraaggesprek.

Burgemeester John Jorritsma roept in zijn betoog op de kennispositie als BV Nederland blijvend te verstevigen. De Actieagenda draagt ertoe bij dat het verdienvermogen geborgd wordt. Het drieluik van de Mainports in Nederland vult elkaar hierbij aan.

Hans de Jong (Stichting Brainport, Philips Benelux) haakt hierbij aan als hij zegt dat het in de Actieagenda ook gaat om het aantrekken van ‘knappe koppen’ en ‘gouden handjes’. Die hebben we hard nodig en we zullen dus zeker mensen uit het buitenland moeten blijven aantrekken.

Kwaliteit van werk en uitdagingen zijn voldoende aanwezig. Maar het gaat om meer, we moeten onze voorzieningen meer op internationaal niveau brengen.

Tenslotte volgt een vurig pleidooi door Arnold Stokking (TNO Industrie). Hij zegt dat de kennisintensieve producten en unieke kennispositie de basis vormen voor een ‘zelfscheppende’ industrie; daar komen dan weer nieuwe ideeën uit voort.

20170405 Foto 2 Nationale Actieagenda

John Jorritsma sluit het vraaggesprek af door te stellen dat de Actieagenda een zelf respecterende agenda vormt waarmee we een belangrijke speler in de ‘Championsleague’ moeten blijven.

Hierna wordt met veel trots de Brainport Nationale Actieagenda aangeboden aan de vertegenwoordigers van de verschillende politieke partijen.

De ‘spelersbus’ keert dan ook met een gevoel van overwinning terug: missie geslaagd!

Thomas Voncken,

Netwerkregisseur.

20170330 Thomas Voncken 1 half

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht