Blog

Booming Bouw, Nederlands kampioenschap Straatmaken

Wie denkt dat een stoepje leggen eenvoudig is, vergist zich helemaal. Dat kon je zien op het Nederlands Kampioenschap Straatmaken dat van 19 tot 21 april jl in Mierlo werd gehouden. Ingewikkelde patronen en figuren leggen van verschillende materialen, veel verschillende hoogtes, knipwerk (van stenen) en touwtjes uitzetten.

Het eindproduct mag er zijn: een complexe figuur met bogen en een vijfpuntige ster op de millimeter qua symmetrie nagerekend in het midden. Dat was de opdracht van tien Leerling-Straatmakers die met vijf teams van twee man aan de finale van het Nederlands Kampioenschap deelnamen. Alle vijf de teams hadden dezelfde opdracht.

Nederlands kampioenschap Straatmaken 2017 800x600

Vrijdag rond 12 uur: de mannen zijn vol vertrouwen, maar toch nerveus. Er wordt hard gewerkt. De televisie is net langs geweest: RTL7. Het wordt uitgezonden op 7 mei horen ze.

Sommigen zijn nu wel zenuwachtig want de figuur is nog niet bij iedereen af en om 14 uur moet het klaar zijn, dan is de wedstrijd afgelopen. “Als de figuur niet af is, ben je nog niet uitgeschakeld” zegt een jurylid. “Maar je krijgt wel puntenaftrek. Trouwens al deze jongens komen toch wel aan de slag want de vraag naar goed opgeleiden is nu erg groot”.

De organisator van het NK, Pieter van Kessel van Bouw Infra mensen Mierlo zegt: “De bouw is weer booming, wij kunnen breed mensen opleiden: timmerman, metselaar, schilder, tegelzetter, straatmaker, dakdekker De bouw biedt weer geweldige kansen en met een breed vakmanschap heb je veel werkzekerheid”.

Ik heb echt genoten van het kampioenschap met eerlijk vakmanschap, jammer van het gebrek aan bestuurlijke belangstelling. Vergeet niet 60% van de burgers in onze regio verdient hun geld met vakmanschap.

O ja, er hebben twee ploegen gewonnen. De uitslag was als volgt:

Gedeelde 1e plaats:

  • Gerwin Russcher en Marten Everse van het Soma College in Harderwijk
  • Jeffrey Kelder en Robin Ruiter van het Regio College in Zaandam

3e plaats: Willem van Leunen en Ruud Persoons van het ROC Ter AA/Bouw Infra mensen Mierlo

4e plaats: Stanley Bakker en Marcel Westbroek van het Koning Willem I College in `’s-Hertogenbosch

5e plaats: Robert Heger en Daan Geluk van het ROC Midden Nederland in Amersfoort

Op TV

Op zondag 7 mei om 12 uur is bij RTL 7 is de rapportage over het kampioenschap te zien in het programma “Ondernemen Doen Wij Zo On Tour”.

Paul van Leeuwen,

Netwerkregisseur Arbeidsmarkt.

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht