Blog

Bezoek Deense delegatie en de Deense Levenskunst

Van woensdag 30 november tot en met vrijdag 2 december brengt een Deense delegatie van City CEO’s (een functie vergelijkbaar met die van gemeentesecretaris) uit de regio Zuid Denemarken een bezoek aan onze regio. Om de twee jaar ‘doen’ ze een specifieke regio. Vorige keer waren ze in de VS geweest, maar ze kwamen tot de conclusie dat er ook veel interessante zaken dichtbij te zien zijn in Europa en het kost minder tijd.Â

In de voorbereiding van het bezoek had ik contact met Eva Kirstine Fabricius. Eva is senior adviseur bij het Dansk Arkitektur Center. Ze heeft enkele jaren in Nederland gewerkt en gewoond en was onder de indruk van de vele ontwikkelingen in ons land. Zij wilde haar ervaringen ook op deze groep overbrengen en zo kwam het dat de keuze dit jaar op onze regio viel.

De aftrap was woensdagochtend met een sessie van de Metropoolregio waarin ingezoomd werd op de samenwerking van de 21 gemeenten binnen de Metropoolregio Eindhoven, onze transitie naar  Metropoolvorming en inzichten over de inhoudelijke werkplaatsen Mobiliteit, Vitale Samenleving en Arbeidsmarkt. Daarnaast gaat de delegatie ook naar de High Tech Campus, Strijp S, TUE, Brainport Development en de High Tech Automotive Campus.

Onze bestuurlijke Werkplaatstrekkers brachten hun verhaal met zoveel passie dat ik er helemaal blij van werd. Dit verhaal moet je breder trekken, was mijn conclusie.

20200615 Afb bij blog Bezoek Deense delegatie 1 december 2016

Naderhand zat ik te denken: "Wat kunnen wij hier als regio mee doen, wat kunnen we leren van andere (buitenlandse) regio's en zouden we niet samen op kunnen trekken met regio's die al een stap verder zijn dan wij?'

Zo staat Denemarken bekend om haar hoogstaande 'Levenskunst': een hoge standaard als het gaat om onderwerpen als werk-leven balans, balans in inkomens, goede sociale achtervang, maar ook: de kunst om te genieten van de kleine gezellige momenten, vooral in deze donkere maanden. De Denen hebben hier een wetenschap van gemaakt onder de naam 'Hygge'; de Deense kunst van het Leven. Ook buiten de landsgrenzen maakt dit furore. Want de Denen zijn er al lang van overtuigd dat hun levenskunst ertoe bijdraagt dat ze in de ranking van de World Happiness Score steeds nummer 1 scoren. Nederland doet het trouwens ook best goed in 2016: plaats nummer 7!

Voor het Nieuwsbericht over dit onderwerp klik hier.

Thomas Voncken
Thomas Voncken
Programmaregisseur Economie 040 2594656 email hidden; JavaScript is required

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht