Blog

Als je loslaat, heb je twee handen vrij

Ik kan toch iets! Met die wereldschokkende ontdekking sloot ik mijn vorige blog af. En dat ook anderen dat geloven, is wel gebleken. Tenminste, ik ga er van uit dat dat het geval is als je wordt aangenomen door een andere werkgever. Ja, na bijna tien jaar ga ik de regio Eindhoven verlaten. Op 16 januari ga ik aan de slag als Adviseur Publieke Waarde bij Wonen Limburg. En daar heb ik zin in!

In de afgelopen tien jaar heb ik verschillende functies gehad. Vers van de universiteit ben ik in 2007 begonnen als (junior) beleidsadviseur wonen bij het SRE. Daarna was ik als adviseur regionale strategie samen met de directie onder andere verantwoordelijk voor de transformatie van het SRE naar de Metropoolregio Eindhoven. Zeker gezien mijn achtergrond als Organisatiewetenschapper een erg interessant proces. Binnen de Metropoolregio Eindhoven ben ik nu procesmanager wonen. Maar omdat ik mijn interesse voor organisatievraagstukken niet kan loslaten, bemoei ik me (met toestemming van onze directeur) daar ook nog steeds mee.

Ik ben trouwens niet de enige binnen de Metropoolregio Eindhoven die loslaten moeilijk vindt. In de transformatie van SRE naar Metropoolregio Eindhoven spraken we af dat kleine groepjes vertegenwoordigers van overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen met een beperkt aantal thema's aan de slag zou gaan. Dat blijkt in de praktijk lastig, valt mij op. Uiteindelijk wil toch iedereen meepraten over alle onderwerpen waar wij als Metropoolregio mee bezig zijn.

Dat is in principe niet erg, maar helaas blijft het soms alleen bij praten. Écht samenwerken doen we naar mijn mening te weinig. Ik denk dat ook een van de redenen is waarom Frans Stienen laatst in het ED een pleidooi heeft gehouden voor één gemeente in Zuidoost-Brabant. Nog te vaak kiezen we toch voor ons eigen belang. Terwijl het erg belangrijk is om nu al samen na te denken over hoe we inspelen op toekomstige ontwikkelingen die onze regio gaan beïnvloeden. Daarvoor moeten we wel bereid zijn om af en toe over dat eigen belang heen te stappen. Alleen zo blijven we als kennisregio meedoen in de top van de wereld. Dat betekent wel dat we vertrouwen moeten geven aan die mensen die tijd en energie willen steken in het verder brengen van die regionale thema's. En ook accepteren dat er wel eens dingen fout kunnen gaan. Loslaten dus!

20200615 Af2 bij blog Als je loslaat 28 december 2016

Net zoals ik deze regio nu ga loslaten. Maar niet voordat ik al mijn (oud-)collega's van de regio, gemeenten, provincie, woningcorporaties, bedrijfsleven en kennisinstellingen heb bedankt voor de samenwerking. Ik heb heel veel geleerd van jullie. Natuurlijk blijf ik deze slimme regio met grote interesse volgen. Maar kijk uit: nu ik in mijn Limburg ga werken, is de kans groot dat wij jullie binnen no-time voorbijstreven als slimste regio van Nederland ;-)

Houdoe en bedankt! Hojje en dankewaal!

Ron Hensen,
Procesmanager Wonen.

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht