Werkplaats Arbeidsmarkt 7 september 2017

Robotisering en digitalisering: kansen en bedreigingen

 

Donderdag 7 september 2017: 15.30 - 17.30 uur

 

High Tech Automotive Campus Helmond

 

Robots zijn in onze regio én in onze economie bezig met een onstuitbare opmars.
Volgens regionale boegbeelden als Maarten Steinbuch en Egbert-Jan Sol hebben we hier alles in huis om een dominante positie in de roboticamarkt te spelen: living labs, hightech bedrijven die investeren in innovatie en een sterke agro-foodsector.

 

Maar er is geen goede analyse van wat de consequenties voor onze regio zijn.

 

Er zijn wel losse beelden, zoals uit het MIT-onderzoek ‘The Second Machine Age’ en uit het stuk ‘De robot de baas’ van onze Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

 

Leidt robotisering wel tot verlies van banen? In het verleden hebben technologische vernieuwingen toch vaak tot meer en nieuwe werkgelegenheid geleid? Zijn er naast robots niet andere technologische innovaties die meer betekenis hebben voor de ontwikkeling van het werk, waardoor het karakter van banen verandert. En als dat zo is, hoe kan daarop dan worden geanticipeerd op regionaal en lokaal niveau?

 

De Werkplaats Arbeidsmarkt van de Metropoolregio Eindhoven gaat op 7 september as. van 15.30 tot 17.30 uur in debat over wat werkelijk de kansen en bedreigingen voor onze regio zijn.

 

Dat gebeurt aan de hand van drie presentaties van deskundigen:

 1. Prof.dr.ir. Egbert-Jan Sol (TNO en Radboud Universiteit) over de gevolgen van de nieuwe industriële golf voor werk, opleiding en de kennisfunctie. In de presentatie volgt een pleidooi voor ‘skills-zekerheid’ (eerder dan werkzekerheid). Wat kan de bijdragen van gemeenten en regionale samenwerkingsverbanden zijn om te komen tot een inclusieve technologie-agenda, met gerichte experimenten om een leven lang leren vorm te geven?
 2. Dhr. Mark Menting (Smart Robotics), over twee praktische toepassingen van robotisering:
  • de robot die als corobot wordt ingezet aan de onderkant van de arbeidsmarkt;
  • de robotacademie: het verhogen van de skills van medewerkers voor de uitdagingen van de nieuwe eeuw.
 3. Mr. Robbert Coenmans (Tilburg University) over zijn ervaringen met de Brabantse Robot Challenge in 2016. Hier staan twee vragen centraal: welke opbrengst heeft de robot challenge voor het (initiële) onderwijs vorming in ondernemingen. Welke handelingsopties ontstaan er op gemeentelijk niveau.

 

Aan het slot van de bijeenkomst hopen we de volgende vragen beantwoord te hebben:

 • Wat is de rol van gemeenten? Alleen bewustwording? Of bieden gemeenten het platform die slim agendeert en partijen faciliteert?
 • Hoe kan dit thema van eigentijdse skills en stimuleren van sociale innovatie duurzaam op de kaart worden gezet? Wat is daarbij de rol van het beroepsonderwijs?
 • Hoe kunnen we bedrijven een podium geven om goede voorbeelden te laten zien?

 

Op deze wijze hopen wij een eerste stap te zetten naar een agenda/visie voor onze regio over dit thema, gekoppeld aan bewustwording op basis van objectieve gegevens voor alle betrokken partijen.

Data informatie:

7 september 2017 | 15:30 - 17:30
  Naar overzicht

  Delen

  FacebookTwitterLinkedIn