Werk aan de winkel in Werkplaats Arbeidsmarkt

Tijdens een geanimeerde – tweede – bijeenkomst van de Werkplaats Arbeidsmarkt gingen de aanwezigen dieper in op het thema ‘Werkzekerheid en een Leven Lang Leren’. Er is werk aan de winkel, want er liggen veel uitdagingen. De bijeenkomst vond 29 september plaats bij het Summa College.

 

Werkplaats Arbeidsmarkt 29 september 2016 815x300

 

 

De uitdagingen werden verkend door Igor van Hooff (voorzitter College van Bestuur van ROC Ter Aa), John Blankendaal (directeur Brainport Industries) en Piet Verrijt (directeur/bestuurder van Transvorm). Daarna waren er discussies met verscheidene ondernemers, wethouders en deskundigen o.l.v. prof. Marc van der Meer van de Universiteit Tilburg.

 

De snelle ontwikkelingen in de economie vragen bijvoorbeeld om:

  • Meer flexibiliteit in het onderwijs en de regelgeving voor het onderwijs: zo zou het systeem van volledige diplomering vervangen kunnen worden door een meer modulair systeem;

 

  • Betere kennis van de mismatch op de arbeidsmarkt: de techniek is bijvoorbeeld sterk cyclisch, niet op alle fronten is een tekort, we benaderen de problematiek hier vaak te generalistisch;

 

  • Aandacht voor instroom in de zorg, waar de afgelopen vier jaar een grote uitstroom van personeelsleden geweest, ook van flexibel personeel. De vrees bestaat dat deze sector straks met enorme tekorten wordt geconfronteerd en dat arbeidskrachten uit Spanje moeten worden ingezet.

 

 

Werkplaats Arbeidsmarkt 29 september 2 400x200Piet Verrijt (Transform), Lars van der Hoorn (Van der Hoorn Buigtechniek) en Pieter van Kessel (o.a. Bouw Infra mensen Mierlo)

 

Loopbaanplein

Ook onderwerpen als digitaal loopbaanplein, werknemersservicepunt, initiatieven op het gebied van transport en logistiek (zoals transitiebedrijf en bemiddeling van werk naar werk) kwamen aan de orde.

Andere vraagpunten: Kloppen de cijfers waar we van uitgaan wel? Wat is de goede balans tussen vast en flexibel? Hoe kunnen risico’s voor ondernemers weggenomen worden bij het aannemen van personeel? Hoe beperken we de regelgeving?

 

Werkplaats Arbeidsmarkt 29 september 3 400x200Igor van Hoof (ROC ter AA), Henriette de Haas (Summa College) en prof. Marc van der Meer.

 

 

 

Derde bijeenkomst

Wethouder Jos van Bree van Helmond, bestuurlijk trekker van de Werkplaats Arbeidsmarkt, liet weten dat na twee bijeenkomsten die in het teken van verkenning en verdieping stonden, een derde bijeenkomst volgt die meer gericht zal zijn op het formuleren van acties. Deze bijeenkomst zal in december/januari plaatsvinden.

Naar overzicht

Delen

FacebookTwitterLinkedIn