Vanaf 1 juli nieuwbouw aardgasvrij – themabijeenkomst 12 april

Vanaf 1 juli zijn projectontwikkelaars en woningcorporaties verplicht om nieuwbouwwijken helemaal aardgasvrij te maken. Wat betekent dit voor de gemeenten? Op 12 april 2018 organiseerde de Metropoolregio Eindhoven in samenwerking met de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant en Enpuls (onderdeel van Enexis) een themabijeenkomst voor de contactambtenaren energie en wonen met als thema ‘Aardgasvrij’.

 

Het Rijk heeft uitgesproken dat we in Nederland in 2050 geen aardgas meer gebruiken. Gemeenten staan voor de uitdagende taak om een plan te maken om met woningen en bedrijven van het aardgas af te gaan. En natuurlijk om afkoppeling van het aardgas in samenwerking met andere partijen te realiseren. Minister Wiebes van Economische Zaken heeft recent besloten dat nieuwe woningen waarvoor de bouwaanvraag na 1 juli gedaan wordt in principe niet meer kunnen rekenen op een gasaansluiting. De Wet Voortgang Energietransitie (VET) regelt dat de aansluitverplichting van nieuwbouw op het gasnet gaat verdwijnen. Dit is feitelijk een gasverbod voor nieuwbouwwoningen.

 

Bijeenkomst 12 aprilOp 12 april organiseerde de Metropoolregio Eindhoven in samenwerking met de ODZOB en Enpuls een themabijeenkomst met als thema ‘aardgasvrij’. Heel actueel, want toen was net bekend geworden dat de aansluitplicht voor nieuwbouw komt te vervallen.

 

De ODZOB heeft een dossier opgesteld met relevante informatie. Dit dossier zal de komende weken worden geactualiseerd.

 

Tijdens de bijeenkomst zijn de ambtenaren bijgepraat over de laatste ontwikkelingen:

- Introductie ‘Van aardgas los’, door Erica Derijcke (ODZOB)

- Presentatie ‘Alternatieven en Wetgeving’, door Leo Brouwer (RVO)

- Presentatie ‘Procesaanpak bestaande bouw’, door Leon Piepers (Enpuls)

- Presentatie ‘De contouren van een gemeentelijke aanpak’, door Geertje de Kort (gemeente Helmond)

- Presentatie ‘Activeren bewoners, het perfectioneren en uitrollen van een succesvolle aanpak’, door Serge van den Berg (gemeente Waalre).

 

 

Naar overzicht

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Delen

FacebookTwitterLinkedIn