Van Gogh National Park in de race voor de titel ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’

Van Gogh National Park is in de race voor de titel ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’. Van 10 tot en met 31 oktober 2016 kan het publiek via de speciale verkiezingswebsite www.mooistenatuurgebied.nl/vangoghnp  stemmen op Brabants grootste natuurpark.  SMS-kan ook: SMS natuur <spatie> 10 naar 1008. Met de verkiezing maakt Van Gogh National Park kans om als nationaal park van wereldklasse internationaal op de kaart gezet te worden.

 

van gogh

 

Van Gogh National Park – Een landschappelijk en cultureel meesterwerk

Het Van Gogh National Park in het hart van Brabant is de geboortegrond van meesterschilder Vincent van Gogh. De landschappelijke parels uit zijn tijd zijn

nog steeds aanwezig. Hier vind je bossen, heide, vennen en zandverstuivingen (één van de grootste van Europa!), authentieke dorpen, levendige pleinen en charmante steegjes. Allemaal zijn ze het waard om ontdekt te worden door bezoekers uit binnen- en buitenland. Maar ook door de bewoners van het gebied zelf, die in de unieke omstandigheid verkeren dat ze wonen in een Nationaal Park van Wereldklasse.

 

Nationaal park van formaat: in het hart van Brabant

Van Gogh National Park strekt zich uit van de Oostelijke Langstraat bij Waalwijk en de Loonse en Drunense Duinen tot Het Groene Woud met onder meer de Oisterwijkse Vennen, de Kampina en De Mortelen. Landschapsorganisaties, gemeenten en provincie spraken met elkaar af dat ze deze bijzondere natuurgebieden met elkaar gaan verbinden, waardoor één groot Nationaal Park in Midden-Brabant ontstaat. Met het predicaat ‘Het mooiste natuurgebied van Nederland’ kan de toegankelijkheid en kwaliteit van dit park verder worden verbeterd en internationaal meer bekendheid krijgen.

 

Landschappelijk en cultureel meesterwerk

Het National Park vernoemen naar Vincent van Gogh komt voort uit respect en ontzag voor de meesterschilder en diens toewijding aan de natuur en het Brabantse landleven. Van Gogh is in dit gebied geboren en getogen. Hij liet zich erdoor inspireren, getuige de talrijke Brabantse taferelen die hij schilderde en in zijn brieven beschreef. Brabant ziet Van Gogh daarmee echt als zoon van Brabant. Hij zit in het hart van Brabant, zowel letterlijk als figuurlijk.

 

Partners

De totstandkoming van Van Gogh National Park is mede mogelijk gemaakt door Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, Nationaal Landschap Het Groene Woud, Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat, Agrifood Capital, Regio Hart van Brabant, Brabants Landschap, Natuurmonumenten en Provincie Noord-Brabant.

 

 

 

Naar overzicht

Delen

FacebookTwitterLinkedIn