Geslaagde werksessie in het kader van samenwerken in de Omgevingswet

Op dinsdagochtend 19 juni 2018 zijn ambtenaren van divers pluimage bijeengeweest om samen aan de slag te gaan met de Omgevingswet in Zuidoost-Brabant. De Metropoolregio Eindhoven had samen met de ODZOB, de GGD en Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, Waterschappen Aa en Maas en De Dommel, en met de gemeenten Cranendonck, Eindhoven, Oirschot en Valkenswaard deze werksessie voorbereid. Naast deze partijen waren nagenoeg alle regiogemeenten aanwezig en ook Rijkswaterstaat, ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie. Samen hebben we een flinke stap gemaakt.

 

Als locatie was het Huis van Waalre gekozen, en er was door de organisatie nadrukkelijk voor gekozen om geen cursus te geven maar om een ambtelijke werksessie te organiseren. Te beginnen met een line-up om te bezien in hoeverre iedereen al op de hoogte is van de ins en outs van de Omgevingswet. Of mogelijkerwijs tijdens de werksessie er voor het eerst mee in aanraking komen. 

1 Hoeveel kennis is er over de OW sessie kennis OW bijgesneden

 

2 Brainstorm Cultuur werksessie OWOnder andere is in kleine groepen gebrainstormd over de verschillende onderwerpen binnen de Omgevingswet. Denk hierbij aan de Kerninstrumenten zoals een visie, een plan, een verordening, en het vergunningenstelsel. Maar ook aan de Bestuurlijke samenwerking, aan de benodigde Processen en organisatie, en aan Cultuur, aan Gedrag en aan de Competenties die nodig zijn.

 

 

 

3-1 Herinrichtingsvraagstuk werksessie OWNaast het brainstormen hebben we ons gebogen over een herinrichtingsvraagstuk om eens te oefenen met de nieuwe systematiek binnen de Omgevingswet. Het kijken vanuit ambitie en kansen in plaats van normatief kijken.

 

Om te peilen of er behoefte was voor een vervolgsessie werd gevraagd om nog eens in een line-up te gaan staan. Links de mensen die eenzelfde sessie vaker willen doen. Rechts degenen die meer heil zien om wel hetzelfde te doen, maar op een kleiner schaalniveau. Ook hier speelt het vraagstuk naar het zoeken van het juiste schaalniveau van afstemming en samenwerking. Maar zeker is dát het nodig is om te aan de slag te gaan met de Omgevingswet, en dat geen enkele organisatie dat in z’n eentje moet doen.

OW sessie vervolg bijgesneden

 

 

Naar overzicht

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Delen

FacebookTwitterLinkedIn