Expats and spouses how can we make the region more appealing?

In de ‘Battle for Talent’ is het belangrijk om zo veel mogelijk goede expats naar onze regio te trekken. We strijden om het schaarse talent met andere kennisregio’s. Het is daarom belangrijk om aantrekkelijk te zijn voor expats. Er wordt veel óver deze groep gesproken, maar weinig mét deze groep. Daarom hebben we op 14 november jl. de stoute schoenen aangetrokken en met een aantal expats en spouses gesproken over wat ze belangrijk of leuk vinden in de regio en over wat ze missen of wat verbeterd moet worden.

 

“Eindhoven is als een ‘old lady’ je moet er mee praten voordat je ontdekt wat er bijzonder aan is.”. Dat was één van de opmerkingen die gemaakt werd. De inhoud van het werk is echt de belangrijkste reden om naar deze regio te komen. Degenen die al langer in de regio wonen, zeggen dat ze de vooral de stad Eindhoven sterk hebben zien veranderen. De stad en regio zijn internationaler en levendiger geworden. Ze voelen zich nu hier thuis. Waarbij opgemerkt moet worden dat ze zich erg focussen op Eindhoven.

 

Wonen

Nadat expats in steden als Tokyo en Hong Kong hebben gewoond, is verhuizen naar Eindhoven als ontsnappen aan de grote stad. Eindhoven is groen en je krijgt waar voor je geld. De keuze voor de woonwijk wordt bepaald door het grootte van het huis en de tuin. Maar ze wonen wel graag dichtbij het centrum van Eindhoven en alle faciliteiten.

Wat wel wordt gemist in de buurt zijn meer winkels en in het bijzonder een koffiebar of klein café. Wat ze ook missen zijn meer openbare sportfaciliteiten. Genoemd werden tennisbaan, voetbalveld, fitnessapparaten. Er zijn er wel een paar in de stad, maar het zijn er weinig en expats weten ze niet te vinden.

 

Plekken waar ze graag komen:

-        StrijpS, Feel Good Market

-        Dutch Design: Piet Hein Eek

-        Genneper Park, Genneper Hoeve

-        Philips Park

-        Kleine Berg

-        Valkenswaard, Veldhoven, Best (Boshuys): leuk voor wanneer je kinderen hebt. Beter dan centrum Eindhoven.

Expats hebben weinig plaatsen waar ze echt trots op zijn. StrijpS is een uitzondering, daar nemen ze hun bezoek graag naar toe.

 

Vervoer

Expats gebruiken veel het OV en de fiets in de stad. Er werd een oproep gedaan om scooters te verbieden op het fietspad. Voor mensen die al niet gewend zijn om te fietsen, zou dit het fietspad veiliger maken.

Expats gebruiken graag het OV. Het OV is okay, maar niet altijd flexibel genoeg. Alle buslijnen gaan via een centraal punt, het station, dit kost extra tijd en extra overstappen.

 

Eindhoven is centraal gelegen. Er zijn voldoende verbindingen met plaatsen buiten de regio, maar die kunnen wel nog wat beter. Ze maken veel gebruik van Eindhoven Airport. Expats reizen makkelijker over grenzen heen. Bijvoorbeeld de Zoo in Düsseldorf is een paar keer genoemd als een leuk uitje voor de familie.

 

Werken

Voor de spouses (partners van de expats), is het niet makkelijk om een baan te vinden. Ze zijn vaak hoogopgeleid, maar zoeken werk in een andere sector dan de High Tech. Ook passen hun kennis en vaardigheden niet direct in een vast stramien van een vacature. Aangezien zij de primaire zorg voor kinderen hebben, zoeken ze het werk dichterbij.

 

Identiteit regio

Als je een Metropool wilt zijn, moet je je ook zo gedragen! Eindhoven/regio heeft géén duidelijke identiteit.

De openbare ruimte en dan vooral in het centrum van Eindhoven is te sober ingericht, er zijn te weinig banken, fonteinen en speelplaatsen. Er zijn niet genoeg plaatsen om gewoon even rustig te zitten en eventueel te picknicken. Je voelt je gedwongen om op een terras te gaan zitten en te betalen voor een consumptie. Hierdoor voelen expats zich niet vrij in de stad, ze voelen zich niet welkom.

 

De winkels sluiten vroeg. Boodschappen doen na het werk is moeilijk. En als de winkels sluiten, is de stad ook meteen verlaten. Waarom wonen er geen mensen boven de winkels?.

 

Als je je wilt profileren met design en High Tech, zou je dat ook in het centrum zichtbaar moeten maken. Niet alleen “shop until you drop”. Maar ook design, innovatie en cultuur in het centrum. Het centrum zou levendiger en meer leefbaar kunnen zijn

 

En als je een slimme stad met slimme mensen bent, waarom worden de bibliotheek en boekwinkels steeds kleineren wordt er bezuinigd op sport en cultuur? Er wordt door de expats een verschil gevoeld tussen wat de stad/de regio denkt te zijn en wat er echt is.

 

Overige punten:

- Zorg dat expats beter relevante informatie kunnen vinden. Ze weten niet waar ze moeten zoeken en alles is in het Nederlands. Expats moeten beter verbonden worden met informatiebronnen.

- Expats willen graag nieuwe dingen proberen. Ze zijn erg geïnteresseerd in lokale ondernemers/producten. Maar het is lastig om er informatie over te vinden. Door lokale producten en lokale winkels te stimuleren wordt de identiteit versterkt.

- Een beter aanbod van Engelse producties in het theater.

 

En nu?

We gaan de opmerkingen van de expats en spouses verwerken in de Integrale Ruimtelijke Strategie. En in het voorjaar gaan we de strategie nog een keer met hen doornemen.

Daarbij heeft het gesprek zo veel energie en informatie opgeleverd, dat we op meer onderwerpen met de expats in gesprek willen gaan. Tot slot gaan we bekijken of we als Metropoolregio Eindhoven ook iets kunnen doen voor de spouses die op zoek zijn naar werk!

Naar overzicht

Delen

FacebookTwitterLinkedIn