Walk the talk

Walk the talkIk schreef het al eerder: ik ben dol op gezegden. En gisteren hoorde ik weer een mooie: ‘walk the talk’. Doen wat je zegt. En het fijne er aan is natuurlijk het ritme en de rijm van het zinnetje, het is leuk om uit te spreken. Maar je ziet het ook gewoon voor je, omdat ‘lopen’ (walk) zoveel duidelijker is dan ‘doen’.

Behalve de mooie uitspraak was het sowieso een leuke vergadering. Het was de eerste vergadering van de werkgroep die het verbeterproces van de regionale samenwerking gaat begeleiden.

 

Verbeterproces?

Ja, misschien is het je even ontschoten: in de eerste helft van 2017 is een evaluatie naar de bestuurlijke samenwerking in Metropoolregio Eindhoven gedaan door Berenschot. De resultaten waren duidelijk: er schortte nogal wat aan de manier waarop de gemeenten samenwerken.

Het rapport is vervolgens voorgelegd aan de 21 gemeenteraden. En zij herkenden wat er in het rapport gesteld werd, en vonden dat de samenwerking verbeterd moet worden.

Dit even in het kort een periode van de afgelopen 10 maanden. Meer informatie over het proces tot nu toe.

 

Kaders

Op 1 november jl. heeft ons Algemeen Bestuur in een werksessie de kaders bepaald van de manier waarop we die samenwerking moeten verbeteren. En op 13 december 2017 wil het Algemeen Bestuur een voorstel bespreken, het voorstel hoe de verbetering aangepakt wordt. Want als je in de evaluatie kritiek krijgt op draagvlak, betrokkenheid, eigenaarschap, samenhorigheid, rolonduidelijkheid en resultaatgerichtheid, moet je wel serieus nadenken over hoe je de veranderingen gaat aanpakken zodat je niet meteen weer in dezelfde valkuil tuimelt.

 

Aan de slag!

Terug naar de werkgroep. In deze groep zitten strategische ambtenaren van onze gemeenten, eentje per subregio. En een aantal van mijn collega’s vanuit de ambtelijke organisatie van de Metropoolregio. Het is geen praatclub, er moet keihard gewerkt worden om te zorgen dat er op 13 december een stuk in het Algemeen Bestuur ligt. En voor de duidelijkheid op 13 december in een vergadering, betekent op 27 november klaar…. Woops dat is anderhalve week!!!

Ondanks de bult werk die erg ligt, was het een leuke energieke bijeenkomst. Iedereen met verschillende ideeën maar wel met een gezamenlijke drive: op een goede manier zorgen dat de samenwerking beter gaat lopen.

 

En ja, om de samenwerking kunnen te verbeteren moet je goed samenwerken. Walk the talk dus!

Wordt vervolgd!

 

J-L. Withaar,

Netwerkregisseur.

JL 110x165

 

Naar overzicht

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Delen

FacebookTwitterLinkedIn