Uitstelgedrag: de rode draad

Kijk, er zijn van die werkzaamheden die niet bijzonder interessant zijn. Het voorwoord schrijven voor een notitie is zo iets. Je doet je best er iets interessants van te maken, maar je weet dat niemand het gaat lezen.

 

rode draad 300x450Tijdens het schrijven van het voorwoord, dwalen mijn gedachten af naar de tentoonstelling die ik afgelopen weekend bezocht.

Ik zag in het Noordbrabants Museum in Den Bosch Uncertain Journey van Chiharu Shiota. Een gigantisch web gemaakt van rode wol. Behalve dat het kunstig gemaakt is, ik heb met verwondering naar de video staan kijken, is het ook een indrukkend beeld. Officieel heet het een installatie, maar dat vind ik zo’n lastig begrip. Het is in mijn beleving een beeld, een beeld van heel veel rode lijnen en witte vlakken. Lange rode draden, geen begin, geen eind, lange grote lijnen en ruimtes ertussen.

 

Je blijft er naar kijken. Het idee er achter is dat elke rode draad een leven is, en dat alle levens verknoopt zijn met andere leven. En dat zet je aan het denken over je eigen netwerk, hoe is mijn levenslijn verknoopt? En ook wat is de rode draad in mijn leven? En dat gewoon op een zaterdagmiddag terwijl je even naar het museum gaat omdat het slecht weer is. Opeens sta je na te denken over het doel van je eigen leven.

 

Dat is toch het mooie van moderne kunst, gewoon wat rode draden in een ruimte en er gaat een wereld in jezelf open.

 

En nu hup, genoeg gedraal: even het voorwoord af maken…

 

Netwerkregisseur,

J-l. Withaar.

JL 110x165 

Naar overzicht

Delen

FacebookTwitterLinkedIn