Jan Six leefde duidelijk niet in onze regio!

jan six rembrandt 300x400Jan Six door RembrandtIk ben nu bezig in ‘De levens van Jan Six’ van Geert Mak. Een bere interessant boek waarin aan de hand van het leven van Jan Six (elke generatie heeft er weer een omdat de oudste zoon steeds Jan heet) vier eeuwen vaderlandse geschiedenis wordt verteld. Smullen.

 

De eerste Six vestigde zich in 1586 in Amsterdam. Hij zat in de stoffenhandel, en was befaamd vanwege het kleuren en verven (van de stoffen). Binnen korte tijd was hij heel erg rijk. Zo rijk zelfs dat zijn hele familie erna bijna vier eeuwen lang eigenlijk niet meer hoefde te werken… Doordat de familie eeuwenlang rijk was, waren ze steeds overal bij, en dat maakt het boek zo leuk. Zo heeft Jan Six zich natuurlijk door Rembrandt laten schilderen. En is er heel veel bewaard gebleven: allerlei dagboeken, brieven, balboekjes etc zijn er nog. Wat natuurlijk hielp was dat zij (goed) konden schrijven…

 

Een mooi voorbeeldje vind ik dat Geert Mak naar een schilderij uit 1612 kijkt van een van de Six-familieleden en dat de huwelijkshandschoenen met parels en gouddraad die op het schilderij zijn afgebeeld, er nog zijn. En die mag hij dan vasthouden, handschoenen uit 1612 … kan je het je voorstellen?

 

En dan vraag ik me af wat voor handschoenen mensen in Zuidoost-Brabant droegen, in 1612… Hadden die ook van die mooie huwelijkshandschoenen? Hadden die überhaupt handschoenen? Konden die zo schrijven? Ik betwijfel het. Volgens mij waren wij toen nog met hele andere dingen bezig, met het overleven van de armoede bijvoorbeeld. Kijk ook maar eens naar de schilderijen die Van Gogh maakte, armoe troef! En dat was al eind 19e eeuw!

 

Farbiek Mignon Bock 300x119Sigarenmaaksters, ca. 1900Ik zie het ook steeds als ik in het archief van het RHCe zoek naar oude foto’s uit onze regio voor Throw Back Thursday (TBT). De afbeeldingen van statige rijke mensen zijn schaars, en zij zijn lang niet zo welvarend als Jan Six. Er zijn heel veel afbeeldingen van arbeiders op het veld en later in de fabriek.

 

Want onze regio is heel lang heel arm geweest terwijl er wel altijd hard gewerkt is. Maar de omstandigheden werkten tegen bijvoorbeeld de schrale grond. Langzaam hebben we ons ontworsteld uit die armoede. Maar het armzalige imago bleef lang hangen. Toen mijn schoonouders vijftig jaar geleden uit Amsterdam naar onze regio verhuisden, werden ze voor gek verklaard!

 

Uit de armoede in onze regio zijn uiteindelijk wel hele goede dingen voortgekomen. Intussen zijn we Brainport en een van de dragende regio’s voor de Nederlandse economie. En staan als Mainport nu ook vooraan. Wij doen het goed. We zijn bijna net zo goed als Amsterdam, en dat in een hele korte tijd. Ik ben er trots op!!

 

J-L. Withaar,

Netwerkregisseur.

 

Naar overzicht

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Delen

FacebookTwitterLinkedIn