Het dode paard

Jaren geleden hoorde ik tijdens een informatieavond een burgemeester zeggen dat hij iets niet ging doen omdat het trekken aan een dood paard was.

Die uitspraak vond ik toen meteen bijzonder, want het was de eerste keer dat ik de uitdrukking “aan een dood paard trekken” hoorde. Achteraf gezien is de uitspraak eigenlijk veel bijzonderder omdat een burgemeester ‘nee’ zei; hij ging het niet doen.

 

Stil hangen

Intussen is het trekken aan een dood paard een veel gebruikte uitspraak. En ik ken het ook wel. Dat je uit alle macht, met alle kennis, energie, slimmigheid en hulp je best doet om een klus te klaren, maar dat er geen beweging in te krijgen is. Soms voel je het echt, zo schuin hangend aan een touw, voeten stevig in het zand en alle gewicht in de strijd gooiend, en dat je dan gewoon stil hangt. Geen beweging.

 

Een tijd geleden zag ik een mooi plaatje van wat te doen om een dood paard weer aan de gang te krijgen. Heerlijk, wat een vooruitstrevende ideeën! Ik moet er zo om lachen.

 

het-dode-paard3

Het extra leuke is: als je deze strategieën hebt gelezen, zie je ze overal terug komen. Tja je gaat het pas zien als je het door hebt.

 

Loslaten en dartelen maar!

Eigenlijk ben ik voor de strategie van de voorgenoemde burgemeester, nee helemaal niet proberen om met een dood paard verder te komen. Wanneer je met een project vastloopt, heeft het op een gegeven moment helemaal geen zin meer om op dezelfde manier door te gaan. Dan is het beter om eerst los te laten, te heroriënteren en een andere aanpak te verzinnen en weer aan het werk gaan. Ofwel het paard officieel dood (laten) verklaren en op zoek gaan naar een levend paard. Eentje waarmee je de klus wèl kunt klaren, waarmee je wèl de race wint.veulen 300x200

 

Dit gebeurt helaas niet vaak.

Maar bij de transitie van SRE naar Metropoolregio Eindhoven is het wel zo gegaan. Dit was dapper van onze bestuurders. En de Metropoolregio Eindhoven dartelt nog lekker in de wei!

 

J-L. Withaar,

Netwerkregisseur.

 

 

Naar overzicht

Delen

FacebookTwitterLinkedIn