Eindejaarsstress

work_stress1 200x141Een van onze bestuurders twitterde eind vorige week “Na regionale overleggen Brainport, MRE, stedelijk gebied morgen nog driehoek. Eindejaarsstress.”

 

Nou staat er natuurlijk weer MRE, wat heel erg jammer is. Maar daar gaat het nu even niet om, met moeite...

Het gaat om de eindejaarsstress, zo herkenbaar. We maken elkaar dol in december, het lijkt wel alsof met het einde van een jaar de wereld ophoudt met draaien en alles daarvóór van te voren geregeld moet zijn.

 

strooigoed 200x150Het begint in december met Sinterklaas. Dat was al nooit stressvrij. Alle kinderen helemaal hyper (door Sinterklaas of te veel snoep), gesjouw met cadeaus die verborgen moeten blijven, buurmannen die ongemerkt de zak met cadeaus moeten afleveren zonder dat die gestolen wordt, hoeveel pepernoten met chocolade kan je eten zonder echt misselijk te worden, is de surprise wel cool genoeg, mag je die etter nou echt geen roe geven? En dat was de gewone stress, de pietendiscussie maakt de druk nog hoger.

Sinterklaas, dat is nog een ‘feest’; daarna begint de druk op het werk.

 

Aan het einde van het jaar van moet er altijd nog van alles af. Meestal hebben we dat zelf bedacht. “Ja, tuurlijk is het voor het einde van het jaar klaar”. Op het moment dat we dat afspreken lijkt het nog heel ver, en ‘opeens’ is het dan december.

In mijn werk, betekent ‘klaar’ meestal niet dat ik er klaar mee ben (letterlijk of figuurlijk) maar dat er een besluit over genomen is. Want het is pas echt ‘af’ als onze bestuurders zeggen dat het goed is.

Dat maakt de druk nog hoger. Want het betekent heel veel vergaderingen, en veel twijfel: komen er wel genoeg mensen, hebben ze de stukken gelezen, kunnen ze een besluit nemen, zijn ze het er mee eens, wat als ze er niet mee eens zijn, is er nog tijd…??? Je moest eens weten hoeveel er opeens door het hoofd van een ambtenaar kan schieten.

 

kerstborrel 200x150Eind december zijn er allerlei ‘leuke’ dingen die eigenlijk ook stress opleveren. Worden de kerstpakketten op tijd geleverd, zijn het er echt genoeg, hoe lang duurt het voor de eerste op marktplaats staat? En alle kerstborrels en kerstvieringen, het is rennen geblazen en dat op hoge hakken! En zo rennen we door naar de supermarkt voor enorme hoeveelheden boodschappen. Tot we stilvallen in lange rijen voor de kassa, wat natuurlijk juist helemaal geen rust geeft.

 

En dan opeens zitten we met familie en vrienden aan een feestelijke tafel. Stressvol, neuh joh. Vaak met een dood dier op tafel; je wilt niet weten hoeveel stress die in december had. Dan komt de kerstvakantie: wat zullen we nu eens doen, hoe lang duurt het ook weer voor de kinderen zich gaan vervelen, wanneer gaat oma ook al weer weg, hoe kom je aan het goede vuurwerk, hoeveel oliebollen zullen we maken…???

 

cool grey 2 100x150En dan opeens is het januari. De meest saaie grijze maand die eeuwen lijkt te duren.

Een maand van tijd, rust, nieuwe energie, nieuwe kansen…

Een maand van goede voornemens: in 2017 geen stress meer in december!

 

J-L. Withaar

Netwerkregisseur

 

 

Naar overzicht

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Delen

FacebookTwitterLinkedIn