Blog

Dunne energie

Hoeveel ruimte vraagt het duurzaam opwekken van onze energie? Deze vraag heeft de Metropoolregio Eindhoven beantwoord tijdens het regionale proces ‘Ruimte voor Energie’. En we hebben het ook mogen presenteren bij de Landschaptriënnale, op 22 september jl. tijdens de dag 'Energielandschappen'. Deze dag werd georganiseerd door de Deltametropool.

20200810 afb1 bij blog Dunne Energie

Op deze dag is ook 'Energie & Ruimte, een nationaal perspectief' gepresenteerd. Dit boek geeft op nationale schaal een goed beeld van de ruimtelijke impact van de energietransitie. Via de website van de Deltametropool is het boek te downloaden.

Het 'verglazen' van alle daken en de realisatie van windparken op zee is verre van voldoende om ons te voorzien in onze energiebehoefte. De potentie daarvan is 4% respectievelijk 23% van onze totale energiebehoefte. Daarbij is er dan ook nog van uitgegaan dat het ons lukt om zo'n 30% te bezuinigen op ons verbruik.

We komen er niet omheen dat we ècht ons best moeten doen om ons energiegebruik te minderen en dat we veel windturbines op land nodig hebben, met daarnaast zonneweiden, geothermische installaties, biomassa, etc. Duurzame energie is 'dunne energie', er is een groot oppervlak nodig om het te winnen.

Niet alleen is een groot oppervlak nodig, maar ook een groot draagvlak. Gezien het enorm verschil in kennis, taal en besef van urgentie is de governance van deze uitdaging het ingewikkeldste vraagstuk, stelt Dirk Sijmons, een van de auteurs van Energie & Ruimte: 'We hebben een zelfbewuste en sturende innovatieve overheid nodig, in entrepreneurial state'.

Ik ben benieuwd wanneer en hoe onze nationale, provinciale en lokale overheden de knop omzetten.

Berry de Jong
Berry de Jong
Procesmanager Mobiliteit 040 2594 566 email hidden; JavaScript is required

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht