Delen en deelnemen

Ik was even op vakantie in Bali. Een fantastisch eiland. Heerlijk weer, lekker eten, aardige mensen, mooie cultuur, gaaf geloof en er is veel te zien en beleven. Het is bijna een paradijs.

 

Bijna

‘Bijna’ omdat er nogal wat milieuproblemen zijn. Het meest zichtbare is het (plastic) afval dat overal ligt. Elke keer dat het eb wordt, ligt de kustlijn weer vol plastic afval. Ik heb nog nooit zo veel gedacht over het milieu tijdens een vakantie (waarbij ik dan maar even vergeet dat ik erheen gevlogen ben ;-))

 

Harmonie

Verder is Bali echt een geweldig eiland. Het leuke van reizen is dat je altijd eerst met verwondering naar het nieuwe kijkt, en wanneer je weer thuis bent, kijk je daar toch ook even met andere ogen naar het ‘gewone’.

 

De mensen op Bali zijn echt superaardig. Dat komt doordat ze gericht zijn op sociale harmonie. Het gemeenschappelijk belang staat altijd voorop. Dat komt onder andere doordat de Balinezen met de hele familie bijelkaar wonen. Op Bali zorgt de overheid niet voor sociale zekerheid zoals wij die kennen. De grootfamilie zorgt voor elkaar, zij geven elkaar bescherming, verzorging en zekerheid. Het welzijn van de familie gaat dan ook voor alles. Wederzijdse hulp en ondersteuning wordt van elk lid van de familie verwacht. Er wordt ook al vroeg geleerd dat het streven naar harmonie een belangrijke waarde is. En dat geldt dan ook in de omgang met toeristen, daarom zijn ze zo aardig. Maar ook daarom zeggen ze altijd ‘yes, yes”, want nee zeggen doen ze niet graag.

Een focus op sociale harmonie…ik geloof niet dat ik de verschillen met Nederland hoef te benoemen ;-)

 

Tanah Lot 815x387

 

Buiten de familie wordt bijna elke activiteit in groepsverband uitgevoerd, het besturen van het dorp, het bewerken van de rijstvelden en het organiseren van tempel- en familiefeesten. De sociale status van iemand wordt mede bepaald door de inzet bij gemeenschappelijke taken.

 

Wat voor ons heel herkenbaar is, is dat de rijstboeren allemaal georganiseerd zijn in coöperaties. Vanuit ons gezien is dat logisch omdat ze het water uit één bron en het irrigatiesysteem, dat bestaat uit kanaaltjes en holle bamboepijpen, delen. Om dit allemaal goed te laten werken, is maximale samenwerking nodig. Dat vinden wij logisch vanuit onze, Westerse, manier van kijken naar samenwerken. Maar Balinezen werken niet samen om individuele winst te behalen of om het persoonlijk risico te beperken zoals wij doen, maar omdat het goed is voor de gemeenschap! En dat is echt een ander uitgangspunt van samenwerken, het gaat hen om delen en deelnemen.

Daar wordt dan ook niet gevraagd “Wat levert deze samenwerking mij op” maar “Wat kan ik bijdragen aan deze samenwerking”.

Mooi toch?!

 

J-L. Withaar,

Netwerkregisseur.

JL 110x165

 

 

 

 

Naar overzicht

Delen

FacebookTwitterLinkedIn