Als lemmingen de afgrond in?

Ik ben dol op spreekwoorden en gezegden. Eerder schreef ik al over het trekken aan een dood paard. Leuk is ook het verhaspelen van spreekwoorden. Dit heeft me door mening saaie vergadering heen gesleept.

 

Laatst had een collega het over “zich als lemmingen in de afgrond storten”. En ik zie dat dan meteen voor me zo: een massa bruine beestjes die als een soort golvend tapijt een klif op rennen. Erop en er over. Maar het eraf storten wil ik me dan weer niet voorstellen.

Omdat ik me afvroeg hoe het nu precies zit met die lemmingen en de afgrond heb ik even gegoogled. En mijn beeld is meteen aan diggelen.

 

Diggelen

Lemmus_LemmusNou ben ik niet echt van de biologie. Tijdens het wandelen gaat mijn determinatie niet verder dan “Wat een leuke bruine vogel!”. Maar ik heb altijd gedacht dat een lemming een soort marter was. Zo een mooi slank beestje. Het blijkt echter een soort kleine dikke cavia te zijn. Daar gaat mijn beeld van een golvende massa dieren. Dit hóbbelt waarschijnlijk de klif op.

 

 

Maar het is nog erger. Lemmingen storten zich helemaal niet in de afgrond. Is gewoon een fabel! De hoeveelheid lemmingen in een gebied kan heel erg variëren. Het ene jaar gaat het zo slecht met de lemmingen dat ze bijna uitsterven, om de jaren daarna weer zo in aantal te groeien dat er overbevolking is. De lemmingen gaan dan op zoek naar nieuwe leefgebieden. Op zo een trektocht stuiten ze regelmatig op obstakels, bijvoorbeeld een rivier of berg. Een lemming is maar klein, en bij hun pogingen zulke obstakels te overwinnen, sneuvelt zo nu en dan een exemplaar. Maar een bewuste groepszelfmoord? Dat niet. Met dank aan Quest.

 

Wij wel?

devil-smiley-face 250x298Dus lemmingen storten zich niet van de afgrond, maar ik heb soms het idee dat wij mensen dat wel doen. Ik heb dan het gevoel dat we achter haatzaaiers, populisten, onheilsprofeten en regenten de klif af lopen. En dat gedoe met de 'alternative facts'... pfft. Waar is dat allemaal voor nodig? En dat in een tijd dat het eigenlijk goed gaat met Nederland.

 

smiley-fuenf_tulpen 250x178Dus vandaag allemaal stemmen! Een tegenwicht bieden tegen alle negativiteit! En zorgen dat we samen een goede toekomst tegemoet gaan. Net zoals echte lemmingen!

 

J-L. Withaar,

Netwerkregisseur.

 

Naar overzicht

Delen

FacebookTwitterLinkedIn